Szukaj na blogu

Makaron duszony z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Mam wolny dzień w pracy - ale też,  jak to zwykle bywa, sporo obowiązków domowych. Czyli nie za wiele czasu. Obiadek łatwy, szybki, przyjemny w przygotowaniu - prawie jednogarnkowe danie z makaronem, kurczakiem, pieczarkami, papryką i cebulą. Bardzo, bardzo smaczne, niewymagające większych umiejętności.

Przyjemnie mi się to wszystko gotowało, bo ze sklepu Garneczki.pl mam nowy, zgrabny garnek Ambition, który sobie dziś przy okazji przetestowałam. Jest stosunkowo niewielki, bo 2,5 litrowy - taki mi właśnie był potrzebny; jednak spokojnie można w nim przygotować danie na 2 do 4 osób. Zgrabny, pięknie błyszczący (kiedy zabraknie Ci lusterka, ewentualnie dasz radę korzystając z pokrywki zrobić sobie oczy 👀 😂- zobacz, jak na zdjęciach odbijają się w niej moje kuchenne szafki), wykonany z bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej 18/10, odpornej zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury; bardzo bezpiecznej w kontakcie z żywnością - jest po prostu śliczny i co by nie mówić, gotowanie w nim to naprawdę czysta przyjemność. Stwierdzam, że bardzo dobrze przewodzi i trzyma temperaturę, gotuje szybko; uszka (choć również stalowe) nie nagrzewają się, i są wygodne do złapania, i na tyle duże że garnek można bez problemu powiesić. Pokrywka, również stalowa, jest trwała i wygodna. Wszystko oczywiście można myć w zmywarce.
Garnek nadaje się do wszystkich typów kuchenek. 
Markę Ambition (https://www.garneczki.pl/marka/ambition) znam i cenię za bardzo dobrej jakości artykuły wyposażenia kuchni.


Składniki (porcja na 3 osoby):
150 g. makaronu (np. kokardki)
300 g. fileta z piersi kurczaka
250 g. mini pieczarek (mogą być zwykłe, duże, należy tylko je wtedy drobniej pokroić)
1 średniej wielkości cebula
po połowie średniej wielkości papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
2,3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki oleju
0,5 litra wrzątku
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
3-4 łyżki słodkiej śmietanki (można użyć mleka do kawy, albo w ogóle pominąć)
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w niedużą kostkę i z odrobiną soli podsmażam na połowie oleju do zeszklenia. Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, a także łyżką mąki. Przyprawione przekładam na patelnię do cebuli, i mieszając od czasu do czasu smażę aż się zarumieni. Wszystko przekładam do garnka. Na patelnię wlewam pozostały olej i wrzucam przekrojone na pół pieczarki, również je lekko oprószam solą. Smażę do zezłocenia, przekładam do kurczaka z cebulą. Dolewam wrzątek, przykrywam garnek i duszę na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładam suchy makaron, mieszam. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości makaronu, mieszając wszystko, by ugotował się równomiernie. 
W międzyczasie na suchej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę paprykę - 5-8 minut. Na koniec posypuję ją łyżką mąki i jeszcze chwilę smażę. Usmażoną dodaję do pozostałych składników w garnku, i jeszcze chwilę duszę razem, mieszając. Dodaję posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Na końcu dodaję masło i śmietankę. Podgrzewam do rozpuszczenia masła. 









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger