Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Pierogi z farszem ze szpinaku i twarogu są delikatne w smaku, i tak pyszne, że skradły dziś moje serce :)
Składniki na ok. 30 sztuk:
Ciasto:
2 szklanki* mąki pszennej
0,5 płaskiej łyżeczki soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki gorącej wody
Farsz:
400 g. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
250 g. półtłustego twarogu
150 g. cebuli, drobno pokrojonej
3 łyżki oleju
1 pełna łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
cebula i olej do podsmażenia
* używam szklanki o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
Farsz: zamrożony szpinak wykładam na patelnię i podgrzewam do rozmrożenia i odparowania wody. Cebulę podsmażam z odrobiną soli na oleju do zeszklenia i lekkiego zarumienienia, po czym posypuję ją mąką i smażę jeszcze 2,3 minuty. Wszystko przekładam do odparowanego szpinaku, mieszam, podgrzewam chwilę razem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odstawiam do przestudzenia. Następnie do szpinaku z cebulą wkruszam twaróg, i dokładnie wszystko rozgniatam widelcem. Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto: łączę wszystkie składniki, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto. Odkładam je na 10-15 minut pod przykryciem (można je przykryć miską). Następnie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm, wykrajam kółka np. szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu, sklejam.
Gotuję w osolonej wodzie 3 minuty od momentu, gdy pierogi wypłyną.
Podaję z podrumienioną na oleju cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz