Szukaj na blogu

Zapiekanka warzywna z serem

Zapiekanki warzywne są lekkim, łatwym do przygotowania i smacznym posiłkiem. 
Lubię wykorzystywać do nich mrożonki, co znacznie oszczędza mój czas (musiałabym przecież warzywa umyć, obrać i pokroić).
Do delikatnych w smaku warzyw zazwyczaj dokładam jakiś wyrazisty ser, który w efekcie nadaje zapiekance wyrazisty charakter.



Składniki:
1 opakowanie (450 g) mrożonych warzyw (włoszczyzna, paski): marchew, seler, pietruszka, por
1 mały brokuł
1 duża cebula
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki; możesz dodać również koperek albo szczypiorek
120-130 g. sera typu lazur
200 g. śmietany 18% (może być też jogurt naturalny)
6 jajek
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej i bułka tarta 
Przygotowanie:
Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam je do posolonego wrzątku i gotuję 5-8 minut; wyjmuję brokuł i do tej samej wody wrzucam mieszankę warzyw z torebki. Gotuję je 4-5 minut, odcedzam. Wszystkie ugotowane warzywa przekładam do dużej miski.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju, a potem całą zawartość patelni przekładam do warzyw. Mieszam, wkruszam ser.
W oddzielnej misce dokładnie mieszam rózgą śmietanę z jajkami, doprawiam masę solą i pieprzem (z solą ostrożnie, ze względu na sól w serze).
Okrągłą formę (22-24 cm) smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Równomiernie wykładam warzywa, a potem wszystko zalewam masą śmietanowo - jajeczną.  Na górze rozkładam pomidorki koktajlowe.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40-45 minut. 
Zapiekankę podaję na gorąco.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger