Szukaj na blogu

Zapiekanka ziemniaczana z cykorią

Ostatnio jemy mało ziemniaków, i kilka już lekko podwiędło, więc chciałam je wykorzystać. Są bazą tej zapiekanki, do której dodałam jeszcze kilka innych warzyw, przyprawy do smaku i trochę sera. To bardzo dobry sposób na zużycie produktów, które zalegają w lodówce.



Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 350 g. ugotowanych ziemniaków
1 niewielka cebula
1 duży ząbek czosnku
5 cm jasnej części niewielkiego pora
po łyżce posiekanych: szczypiorku, koperku, natki pietruszki
3 jajka
ok 50 g. startego żółtego sera + garść do posypania zapiekanki 
ok. 80 g. kukurydzy z puszki (po odsączeniu)
2-3 niewielkie cykorie
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
do smaku: sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia i posmarowania blaszki 
bułka tarta do posypania blaszki 
łyżka masła
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub dokładnie rozgniatam widelcem. Cebulę i pora drobno kroję i podsmażam do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju, po czym dodaję do ziemniaków razem z posiekanymi ziołami. Wszystko dokładnie mieszam, dodaję pozostałe składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, kukurydzę, przyprawy i ser. Mieszam. Niewielką formę do pieczenia smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, całą ziemniaczaną masę wykładam do formy i wyrównuję. Cykorie przekrajam na pół i lekko wciskając układam na górze zapiekanki, oprószam je solą i pieprzem. Na powierzchni rozkładam kilka kawałków masła. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piekę przez 20 minut, a potem posypuję serem i piekę jeszcze do jego zrumienienia.
Podaję na gorąco.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger