Zapiekanka ziemniaczana z cykorią
Bazą tej zapiekanki są ziemniaki, ale dodałam do niej jeszcze kilka innych warzyw, przyprawy do smaku i trochę sera. To bardzo dobry sposób na zużycie produktów, które zalegają w lodówce.
Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 350 g. ugotowanych ziemniaków
1 niewielka cebula
1 duży ząbek czosnku
5 cm jasnej części niewielkiego pora
po łyżce posiekanych: szczypiorku, koperku, natki pietruszki
3 jajka
ok 50 g. startego żółtego sera + garść do posypania zapiekanki
ok. 80 g. kukurydzy z puszki (po odsączeniu)
2-3 niewielkie cykorie
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
do smaku: sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia i posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
łyżka masła
ok. 350 g. ugotowanych ziemniaków
1 niewielka cebula
1 duży ząbek czosnku
5 cm jasnej części niewielkiego pora
po łyżce posiekanych: szczypiorku, koperku, natki pietruszki
3 jajka
ok 50 g. startego żółtego sera + garść do posypania zapiekanki
ok. 80 g. kukurydzy z puszki (po odsączeniu)
2-3 niewielkie cykorie
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
do smaku: sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia i posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
łyżka masła
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub dokładnie rozgniatam widelcem.
Cebulę i pora drobno kroję i podsmażam do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju, po czym dodaję do ziemniaków razem z posiekanymi ziołami.
Wszystko dokładnie mieszam, dodaję pozostałe składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, kukurydzę, przyprawy i ser. Mieszam.
Niewielką formę do pieczenia smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, całą ziemniaczaną masę wykładam do formy i wyrównuję.
Cykorie przekrajam na pół i lekko wciskając układam na górze zapiekanki, oprószam je solą i pieprzem.
Na powierzchni rozkładam kilka kawałków masła.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piekę przez 20 minut, a potem posypuję serem i piekę jeszcze do jego zrumienienia.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz