Mandarynowy dressing do sałatek
Czy wiesz, że sos do sałatki zrobisz w minutę? Chyba najprostszym sposobem, jaki znam, jest przygotowanie sosu w słoiku. Wystarczy umieścić w nim wszystkie składniki, kilka razy potrząsnąć, i gotowe.
Do dressingów jako podstawę wykorzystuję najczęściej właśnie sok z cytrusów, olej lub oliwę, bardzo często używam też musztardy miodowej (ta nadaje bardzo przyjemną słodycz) lub zwykłej, i octu balsamicznego. Świetnie sprawdza się też odrobina syropu klonowego, lub szczypta cukru muscovado (smakuje jak melasa). Dodatki to najczęściej przeróżne zioła.
Składniki:
sok wyciśnięty z 1 mandarynki
sok wyciśnięty z 1 mandarynki
1 łyżka soku z cytryny
lekko gazowana woda mineralna: ilość odpowiadająca 3/4 ilości soku
olej roślinny: ilość odpowiadająca 3/4 ilości soku
1 ząbek czosnku
ok. 1/4 płaskiej łyżeczki soli ziołowej, lub zwykłej
szczypta mielonego, czarnego pieprzu
lekko gazowana woda mineralna: ilość odpowiadająca 3/4 ilości soku
olej roślinny: ilość odpowiadająca 3/4 ilości soku
1 ząbek czosnku
ok. 1/4 płaskiej łyżeczki soli ziołowej, lub zwykłej
szczypta mielonego, czarnego pieprzu
ewentualnie szczypta cukru
Przygotowanie:
Soki z mandarynki i cytryny, wodę, sól i pieprz umieszczam w niewielkim, zakręcanym słoiku, i mocno nim potrząsam (sól powinna się rozpuścić). Dolewam olej oraz dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, i ponownie potrząsam do połączenia się składników. Próbuję, czy sos ma zbalansowany smak, i ewentualnie doprawiam szczyptą cukru lub soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz