Szukaj na blogu

Indyk w sosie serowym z porem

Wspaniały domowy obiadek, na dodatek bardzo szybki i łatwy. Delikatne mięso z indyka w kremowym serowym sosie z dodatkiem pora - to jest po prostu pyszne!

Składniki (porcja na 2 osoby):

400 g fileta z piersi indyka

1 średniej wielkości por (jasnozielona, środkowa część)

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka masła

1/2 szklanki gorącej wody

1/2 szklani śmietanki 30%

ok. 40 g serka śmietankowego serka topionego

3 łyżki oleju

do smaku: sól i pieprz lub sól ziołowa

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, doprawiam solą i pieprzem lub solą ziołową.

Posypuję je mąką i mieszam.

Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięso z obu stron do zarumienienia.

Do podsmażonego indyka dodaję drobno pokrojonego pora i masło. 

Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko 10-15 minut. Pod koniec duszenia można wlać część wody.

Dodaję drobno posiekany czosnek, resztęwody i śmietankę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem 5 minut, po czym dodaję serek i mieszająć podgrzewam do jego rozpuszczenia.

Podaję z ziemniakami z wody.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger