Indyk w sosie serowym z porem
Składniki (porcja na 2 osoby):
400 g fileta z piersi indyka
1 średniej wielkości por (jasnozielona, środkowa część)
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 szklani śmietanki 30%
ok. 40 g serka śmietankowego serka topionego
3 łyżki oleju
do smaku: sól i pieprz lub sól ziołowa
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, doprawiam solą i pieprzem lub solą ziołową.
Posypuję je mąką i mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięso z obu stron do zarumienienia.
Do podsmażonego indyka dodaję drobno pokrojonego pora i masło.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko 10-15 minut. Pod koniec duszenia można wlać część wody.
Dodaję drobno posiekany czosnek, resztęwody i śmietankę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem 5 minut, po czym dodaję serek i mieszająć podgrzewam do jego rozpuszczenia.
Podaję z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz