Szukaj na blogu

Patelnia z ziemniakami, bakłażanem i skrzydełkami

To pyszny, jednogarnkowy obiad, który przygotowałam z kilku składników - o jego smaku decydują aromatyczne przyprawy. 

Przy gotowaniu potraw jednogarnkowych ważna jest jedna zasada: zaczynamy od składników, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej. Na koniec zostawiamy te, które uduszą się szybko, by nie rozpadły się zanadto i nie straciły smaku. 

Składniki (na 2-3 osoby):

5-6 średniej wielkości ziemniaków

1 niewielki bakłażan

6-8 skrzydełek z kurczaka

3 ząbki czosnku 

1 niewielki pomidor

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

1 łyżka masła

Przyprawy:

sól, pieprz, curry, czosnek granulowany, mielona słodka papryka, mielona papryka chili, mielony anyż

Dodatkowo:

kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

Skrzydełka (przecinam je na dwie części, odrzucam końcówki) przekłądam do miski i posypuję przyprawami, mieszam.

Rozgrzewam 2-3 łyżki oleju na dużej, głębokiej patelni i na nim podsmażam skrzydełka, powinny się zarumienić.

W międzyczasie obieram i kroję ziemniaki - na kształt dużych frytek. Tak samo kroję bakłażana (ze skórką). Warzywa (oddzielnie) przyprawiam tymi samymi przyprawami, co mięso.

Podsmażone skrzydełka zdejmuję z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz. Na patelnię wrzucam ziemniaki i mieszając podsmażam, aż się lekko zarumienią. 

Zdejmuję je z patelni, dolewam resztę oleju  i wrzucam pokrojonego bakłażana. Smażę go kilka minut, mieszając.

Gdy bakłażan jest podsmażony, dokładam z powrotem na patelnię ziemniaki i skrzydełka. Zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę wszystko 10-15 minut, delikatnie mieszając.

Gdy ziemniaki staną się miękkie, dodaję posiekany czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora - tego wcześniej warto obrać ze skórki.Dokłądam też masło, oraz posiekaną natkę pietruszki.

Duszę razem jeszcze 10-12 minut.

Ewentualnie na koniec doprawiam do smaku solą.














Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger