Patelnia z ziemniakami, bakłażanem i skrzydełkami
To pyszny, jednogarnkowy obiad, który przygotowałam z kilku składników - o jego smaku decydują aromatyczne przyprawy.
Przy gotowaniu potraw jednogarnkowych ważna jest jedna zasada: zaczynamy od składników, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej. Na koniec zostawiamy te, które uduszą się szybko, by nie rozpadły się zanadto i nie straciły smaku.
Składniki (na 2-3 osoby):
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1 niewielki bakłażan
6-8 skrzydełek z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 niewielki pomidor
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
Przyprawy:
sól, pieprz, curry, czosnek granulowany, mielona słodka papryka, mielona papryka chili, mielony anyż
Dodatkowo:
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Skrzydełka (przecinam je na dwie części, odrzucam końcówki) przekłądam do miski i posypuję przyprawami, mieszam.
Rozgrzewam 2-3 łyżki oleju na dużej, głębokiej patelni i na nim podsmażam skrzydełka, powinny się zarumienić.
W międzyczasie obieram i kroję ziemniaki - na kształt dużych frytek. Tak samo kroję bakłażana (ze skórką). Warzywa (oddzielnie) przyprawiam tymi samymi przyprawami, co mięso.
Podsmażone skrzydełka zdejmuję z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz. Na patelnię wrzucam ziemniaki i mieszając podsmażam, aż się lekko zarumienią.
Zdejmuję je z patelni, dolewam resztę oleju i wrzucam pokrojonego bakłażana. Smażę go kilka minut, mieszając.
Gdy bakłażan jest podsmażony, dokładam z powrotem na patelnię ziemniaki i skrzydełka. Zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę wszystko 10-15 minut, delikatnie mieszając.
Gdy ziemniaki staną się miękkie, dodaję posiekany czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora - tego wcześniej warto obrać ze skórki.Dokłądam też masło, oraz posiekaną natkę pietruszki.
Duszę razem jeszcze 10-12 minut.
Ewentualnie na koniec doprawiam do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz