Siekane kotlety z indyka z kaszą kuskus i porem
Miałam tylko niewielki kawałek mięsa z indyka, trochę za mało na obiad, ale jednak dało się z tego coś wyczarować.
Zrobiłam bardzo smaczne siekane kotlety, dodając do mięsa kaszę kuskus i pora. Kaszy finalnie i tak wcale się w tych kotletach nie wyczuwało. Moim zdaniem to dobry sposób na oszczędności w kuchni.
Składniki na 5-6 kotletów:
350 g fileta z piersi indyka
60 g kaszy kuskus
30 g drobno posiekanego pora (jasna część)
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do smaku:
sól czosnkowa (lub zwykła i ząbek czosnku)
pieprz
Do panierowania:
bułka tarta lub panierka panko
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z indyka kroję drobniutko i przekładam do miski. Dodaję trochę soli i pieprzu, oraz jajko, pietruszkę i posiekany por. Dokładnie mieszam, a potem wsypuję kaszę kuskus. Ponownie dokładnie mieszam masę i odstawiam na 10 minut. Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Formuję kotlety, mocno ściskająć masę w dłoniach. Będzie wydawała się luźna, ale to zupełnie się zmieni po usmażeniu.
Kotlety delikatnie panieruję w panko lub bułce trtej i smażę na rumiano z obu stron. Potem jeszcze zostawiam je na małym ogniu na kilka minut, pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz