Szukaj na blogu

Siekane kotlety z indyka z kaszą kuskus i porem

Miałam tylko niewielki kawałek mięsa z indyka, trochę za mało na obiad, ale jednak dało się z tego coś wyczarować.

Zrobiłam bardzo smaczne siekane kotlety, dodając do mięsa kaszę kuskus i pora. Kaszy finalnie i tak wcale się w tych kotletach nie wyczuwało. Moim zdaniem to dobry sposób na oszczędności w kuchni.




Składniki na 5-6 kotletów:

350 g fileta z piersi indyka

60 g kaszy kuskus

30 g drobno posiekanego pora (jasna część)

1 jajko

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Do smaku: 

sól czosnkowa (lub zwykła i ząbek czosnku)

pieprz

Do panierowania:

bułka tarta lub panierka panko

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z indyka kroję drobniutko i przekładam do miski. Dodaję trochę soli i pieprzu, oraz jajko, pietruszkę i posiekany por. Dokładnie mieszam, a potem wsypuję kaszę kuskus. Ponownie dokładnie mieszam masę i odstawiam na 10 minut. Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

Formuję  kotlety, mocno ściskająć masę w dłoniach. Będzie wydawała się luźna, ale to zupełnie się zmieni po usmażeniu.

Kotlety delikatnie panieruję w panko lub bułce trtej i smażę na rumiano z obu stron. Potem jeszcze zostawiam je na małym ogniu na kilka minut, pod przykryciem.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger