Szukaj na blogu

Schabowe z cukinii

Mam do wykorzystania osiem dużych cukinii, więc proszę spodziewać się, że będę w najbliższych postach dość monotematyczna :)

Wcale mnie to jednak nie martwi, bo cukinia należy do moich ulubionych warzyw. Na blogu i tak jest sporo pomysłów na jej wykorzystanie (w najbliższych dniach przygotuję małe podsumowanie na dania z cukinii), ale z przyjemnością wymyślę kolejne.

Dzisiejszy obiad to prawie klasyk - prawie, bo zamiast kotletów schabowych zjedliśmy kotlety z cukinii, trochę udające schabowe. Plastry cukinii rozbiam jak mięso, dość obficie doprawiłam, i oczywiście usmażyłam w panierce. Mam tu od razu radę - plastry po rozbiciu warto doprawić i zostawić na około godzinkę, żeby się zamarynowały, wtedy cały kotlet będzie miał bardziej wyrazisty smak. Ja usmażyłam je od razu - i tak były pyszne, ale wyobrażam sobie, że mogą być jeszcze lepsze!



Składniki:

spora cukinia ze skórką, pokrojona w ukośne plastry o grubości ok. 1,5-2 cm

Przyprawy: 

sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany

(będą też pasowały zioła, choćby prowansalskie)

mąka, jajka i bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Plastry cukinii delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa - ja włożyłam każdy plaster do foliowego woreczka, co  sprawiło, że plastry się ładniej trzymały. Chodzi o to, by cukinia zmiękła, warto też lekko robić samą skórkę.

Rozbite plastry doprawiam z obu stron, jak mięso.

Przyprawione można odłożyć na godzinę - dwie do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.

Jajka roztrzepuję również dodając do nich przyprawy, by panierka była smaczniejsza.

Plastry panieruję kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i jeszcze raz w bułce tartej.

Smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger