Schabowe z cukinii
Mam do wykorzystania osiem dużych cukinii, więc proszę spodziewać się, że będę w najbliższych postach dość monotematyczna :)
Wcale mnie to jednak nie martwi, bo cukinia należy do moich ulubionych warzyw. Na blogu i tak jest sporo pomysłów na jej wykorzystanie (w najbliższych dniach przygotuję małe podsumowanie na dania z cukinii), ale z przyjemnością wymyślę kolejne.
Dzisiejszy obiad to prawie klasyk - prawie, bo zamiast kotletów schabowych zjedliśmy kotlety z cukinii, trochę udające schabowe. Plastry cukinii rozbiam jak mięso, dość obficie doprawiłam, i oczywiście usmażyłam w panierce. Mam tu od razu radę - plastry po rozbiciu warto doprawić i zostawić na około godzinkę, żeby się zamarynowały, wtedy cały kotlet będzie miał bardziej wyrazisty smak. Ja usmażyłam je od razu - i tak były pyszne, ale wyobrażam sobie, że mogą być jeszcze lepsze!
Składniki:
spora cukinia ze skórką, pokrojona w ukośne plastry o grubości ok. 1,5-2 cm
Przyprawy:
sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
(będą też pasowały zioła, choćby prowansalskie)
mąka, jajka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Plastry cukinii delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa - ja włożyłam każdy plaster do foliowego woreczka, co sprawiło, że plastry się ładniej trzymały. Chodzi o to, by cukinia zmiękła, warto też lekko robić samą skórkę.
Rozbite plastry doprawiam z obu stron, jak mięso.
Przyprawione można odłożyć na godzinę - dwie do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.
Jajka roztrzepuję również dodając do nich przyprawy, by panierka była smaczniejsza.
Plastry panieruję kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
Smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz