Szukaj na blogu

Placki z cukinii z kuskusem

Dość często wykorzystuję kuskus do różnych warzywnych dań typu placki czy kotlety - kasza trochę je zagęszcza, a jednocześnie sprawia że są delikatne i pyszne. 

Jest oczywiście mnóstwo sposobów na placki z cukinii, ale zachęcam do sprawdzenia mojego.

Doprawiłam je dziś dość nietypowo, bo dodałam do nich przyprawę do gulaszu - nabrały całkiem nowego charakteru. Sposób przyprawienia to oczywiście rzecz gustu; można poprzestać na soli i pieprzu, lub - do czego zachęcam - można poekserymentować z różnymi dodatkami jak choćby mielny kumin, wędzona papryka czy curry. Tak przyprawione placki będą też wspaniale smakowały z gulaszem warzywnym, np. z ciecierzycy z dodatkiem bakłażana, kukurydzy i pieczarek KLIK


Składniki (12-15 placków średniej wielkości):

1 średniej wielkości cukinia, najlepiej bez dużej ilości pestek, czyli w miarę młoda

(jeśli Twoja cukinia ma dużo pestek, wytnij je zanim zaczniesz ją ścierać na tarce)

1 średnia cebula

1 jajko

1/2 szklanki kaszy kuskus

2 łyżki posiekanego koperku

do smaku: sól, pieprz i dowolne przyprawy, u mnie przyprawa do gulaszu

3-4 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieram razem ze skórką na grubej tarce.

Drobno kroję cebulę i podsmażam ją do lekkiego zezłocenia na niewielkiej ilosci oleju.

Do startej cukinii dodaję kaszę kuskus, posiekany koperek i jajko, oraz odsączoną z tłuszczu cebulę, dokładnie wszystko mieszam i odstawiam na 10 minut, by kasza nasiąkła płynem.

Dodaję do ciasta mąkę do konsystencji gęstej śmietany, doprawiam masę wg uznania.

Rozgrzewam olej na patelni (powinien przykrywać całe dno; placki w czasie smażenia powinny mieć sporo tłuszczu, by się równo i ładnie rumienić).

Smażę średniej wielkości placki, na rumiano z obu sron.

Po usmażeniu odsączam je z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podaję z jogurtem naturalnym, gulaszem lub dowolnym sosem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger