Placki z cukinii z kuskusem
Dość często wykorzystuję kuskus do różnych warzywnych dań typu placki czy kotlety - kasza trochę je zagęszcza, a jednocześnie sprawia że są delikatne i pyszne.
Jest oczywiście mnóstwo sposobów na placki z cukinii, ale zachęcam do sprawdzenia mojego.
Doprawiłam je dziś dość nietypowo, bo dodałam do nich przyprawę do gulaszu - nabrały całkiem nowego charakteru. Sposób przyprawienia to oczywiście rzecz gustu; można poprzestać na soli i pieprzu, lub - do czego zachęcam - można poekserymentować z różnymi dodatkami jak choćby mielny kumin, wędzona papryka czy curry. Tak przyprawione placki będą też wspaniale smakowały z gulaszem warzywnym, np. z ciecierzycy z dodatkiem bakłażana, kukurydzy i pieczarek KLIK
Składniki (12-15 placków średniej wielkości):
1 średniej wielkości cukinia, najlepiej bez dużej ilości pestek, czyli w miarę młoda
(jeśli Twoja cukinia ma dużo pestek, wytnij je zanim zaczniesz ją ścierać na tarce)
1 średnia cebula
1 jajko
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki posiekanego koperku
do smaku: sól, pieprz i dowolne przyprawy, u mnie przyprawa do gulaszu
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram razem ze skórką na grubej tarce.
Drobno kroję cebulę i podsmażam ją do lekkiego zezłocenia na niewielkiej ilosci oleju.
Do startej cukinii dodaję kaszę kuskus, posiekany koperek i jajko, oraz odsączoną z tłuszczu cebulę, dokładnie wszystko mieszam i odstawiam na 10 minut, by kasza nasiąkła płynem.
Dodaję do ciasta mąkę do konsystencji gęstej śmietany, doprawiam masę wg uznania.
Rozgrzewam olej na patelni (powinien przykrywać całe dno; placki w czasie smażenia powinny mieć sporo tłuszczu, by się równo i ładnie rumienić).
Smażę średniej wielkości placki, na rumiano z obu sron.
Po usmażeniu odsączam je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podaję z jogurtem naturalnym, gulaszem lub dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz