Szukaj na blogu

Ziołowy omlet z sałatą i pomidorami

Z urlopu przyjechało ze mną mnóstwo dobroci w postaci warzyw i owoców, więc w najbliższych dniach będę je obficie wykorzystaywać w mojej kuchni. 

Dzisiejsza kolacja to cudowny omlet z wielką ilością zieleniny - są w nim: zielona sałata endywia, soczyste pomidory i świeże zioła.


Składniki:

duża garść sałaty, u mnie endywia (po posiekaniu ok. 1,5 szklanki bez ubijania)

sporo posiekanych ziół,  np: szczypiorku, bazylii, natki pietruszki (ok. pół szklanki)

1 mały, miąższysty czerwony pomidor

kilka małych żółtych pomidorków 

3-4 jajka

2-3 łyżki oleju

(można też dodać pół łyżeczki masła dla smaku)

sól, pieprz

Dodatkowo:

posiekane ziołą do posypania

Przygotowanie:

Dokładnie umytą sałatę siekam lub rwę na kawałki.

Z czerwonego pomidora usuwam nasiona, resztę kroję w kostkę.

Małe żółte pomidorki kroję na plasterki.

Sałatę, posiekane zioła oraz czerwonego pomidora umieszczam w misce i wbijam jajka. 

Dokładnie wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewam olej (plus ewentualnie masło, wtedy zmniejszam ilość oleju) na niewielkiej patelni i wlewam masę z jajkami i sałatą. 

Na powierzchni rozkładam pokrojone żółte pomdorki, opróśzam wszystko pieprzem i lekko solą.

Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu smażę, aż omlet zetnie się z góry.

Przed podaniem posypuję go dodatkowo świeżymi ziołami. 










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger