Ziołowy omlet z sałatą i pomidorami
Z urlopu przyjechało ze mną mnóstwo dobroci w postaci warzyw i owoców, więc w najbliższych dniach będę je obficie wykorzystaywać w mojej kuchni.
Dzisiejsza kolacja to cudowny omlet z wielką ilością zieleniny - są w nim: zielona sałata endywia, soczyste pomidory i świeże zioła.
Składniki:
duża garść sałaty, u mnie endywia (po posiekaniu ok. 1,5 szklanki bez ubijania)
sporo posiekanych ziół, np: szczypiorku, bazylii, natki pietruszki (ok. pół szklanki)
1 mały, miąższysty czerwony pomidor
kilka małych żółtych pomidorków
3-4 jajka
2-3 łyżki oleju
(można też dodać pół łyżeczki masła dla smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo:
posiekane ziołą do posypania
Przygotowanie:
Dokładnie umytą sałatę siekam lub rwę na kawałki.
Z czerwonego pomidora usuwam nasiona, resztę kroję w kostkę.
Małe żółte pomidorki kroję na plasterki.
Sałatę, posiekane zioła oraz czerwonego pomidora umieszczam w misce i wbijam jajka.
Dokładnie wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej (plus ewentualnie masło, wtedy zmniejszam ilość oleju) na niewielkiej patelni i wlewam masę z jajkami i sałatą.
Na powierzchni rozkładam pokrojone żółte pomdorki, opróśzam wszystko pieprzem i lekko solą.
Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu smażę, aż omlet zetnie się z góry.
Przed podaniem posypuję go dodatkowo świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz