Gulasz z szynki z fasolką szparagową
To bogaty, pyszny gulasz pełen warzyw - oprócz fasolki szparagowej są w nim pieczarki, papryczka chili, marchew, pietruszka i cebula. Do nich bardzo aromatyczna wędzona papryka i mielony kumin - bardzo polecam tę wersję!
Składniki (porcja na 3 osoby):
0,5 kg szynki wieprzowej
1 mała cebula
1 niewielka marchewka
1 niewielka pietruszka
6-8 średniej wielkości pieczarek
ok. 25-30 strączków fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
ok. 2 szklanki wody (najlepiej wrzątku, ale może też być zimna)
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej
3-4 lyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso kroję na kawałki 2-3 cm, oprószam solą i pieprzem.
Wlewam olej na dno głębokiej, dużej patelni, i smażę mięso - z obu stron powinno się lekko zarumienić.
Zsuwam mięso na jedną stronę patelni i w wolne miejse wrzucam pokrojną w kostkę cebulę, podsmażam razem do zeszklenia cebuli.
Dodaję drobno pokrojone marchewkę i pietruszkę, smażę na mocnym ogniu kilka minut.
Następnie znowu zsuwam wszystko na jedną połowę, i dokładam pokrojone na kawałki pieczarki - smażę do 5 minut.
Wszystko mieszam, dodaję posiekane papryczkę chili (bez pestek) i czosnek, doprawiam wędzoną i słodką papryką, oraz mielonym kuminem, wstępnie też dodaję sól i pieprz.
Dolewam ok. 1,5 szklanki wody, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut.
Dodaję drobno pokrojoą fasolkę szparagową, duszę razem do miękkości mięsa. W miarępotrzeby dolewam po trosze wodę.
Gdy mięso jest już zupełnie miękkie, odlewam do kubeczka kilka łyżek płyny z patelni, i gdy przestygnie, mieszam go z mąką. Następnie tę zawiesinę przelewam na patelnię i podgrzewam, aż sos zgęstnieje.
Ostatecznie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Podaję posypany posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz