Szukaj na blogu

Gulasz z szynki z fasolką szparagową

To bogaty, pyszny gulasz pełen warzyw - oprócz fasolki szparagowej są w nim pieczarki, papryczka chili, marchew, pietruszka i cebula. Do nich bardzo aromatyczna wędzona papryka i mielony kumin - bardzo polecam tę wersję!


Składniki (porcja na 3 osoby):

0,5 kg szynki wieprzowej

1 mała cebula

1 niewielka marchewka

1 niewielka pietruszka

6-8 średniej wielkości pieczarek 

ok. 25-30 strączków fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku

1 mała papryczka chili

ok. 2 szklanki wody (najlepiej wrzątku, ale może też być zimna)

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

0,5 łyżeczki mielonego kuminu

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka mąki pszennej

3-4 lyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso kroję na kawałki 2-3 cm, oprószam solą i pieprzem.

Wlewam olej na dno głębokiej, dużej patelni, i smażę mięso - z obu stron powinno się lekko zarumienić.

Zsuwam mięso na jedną stronę patelni i w wolne miejse wrzucam pokrojną w kostkę cebulę, podsmażam razem do zeszklenia cebuli.

Dodaję drobno pokrojone marchewkę i pietruszkę, smażę na mocnym ogniu kilka minut.

Następnie znowu zsuwam wszystko na jedną połowę, i dokładam pokrojone na kawałki pieczarki - smażę do 5 minut.

Wszystko mieszam, dodaję posiekane papryczkę chili (bez pestek) i czosnek, doprawiam wędzoną i słodką papryką, oraz mielonym kuminem, wstępnie też dodaję sól i pieprz.

 Dolewam ok. 1,5 szklanki wody, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut.

Dodaję drobno pokrojoą fasolkę szparagową, duszę razem do miękkości mięsa. W miarępotrzeby dolewam po trosze wodę.

Gdy mięso jest już zupełnie miękkie, odlewam do kubeczka kilka łyżek płyny z patelni, i gdy przestygnie, mieszam go z mąką. Następnie tę zawiesinę przelewam na patelnię i podgrzewam, aż sos zgęstnieje. 

Ostatecznie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.

Podaję posypany posiekanym koperkiem.
















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger