Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Moje ukochane jesienne danie, czyli faszerowane bakłażany. Dziś z dość klasycznym farszem, czyli są wypełnione mięsem mielonym, jednak wzbogaciłam je o pieczarki i czerwoną paprykę.
Składniki (porcja na 2 osoby):
Farsz:
ok. 300 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
1 średniej wielkości cebula
4-5 średniej wielkości pieczarek
1 mała czerwona papryka
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 30 g tartej mozzarelli
do smaku: sól i pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
2 nieduże bakłażany
20 g tartej mozzarelli
2 nieduże bakłażany
20 g tartej mozzarelli
u mnie dodatkowo po plasterku sera cheddar na połówkę bakłażana
Przygotowanie:
Farsz (można go przygotować wcześniej):
Rozgrzewam olej na patelni.
Wrzucam mięso mielone, oprószam je solą i smażę na dość mocnym ogniu, starając się rozdzielić je w trakcie smażenia drewnianą łopatką.
Gdy mięso będzie podsmażone (odparuje woda), zsuwam je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam drobno pokrojoną cebuę.
Smażę ją do zeszklenia, po czym mieszam z mięsem.
Ponownie zsuwam wszystko na jedną stronę patelni.
W międzyczasie drobno kroję pieczarki i dokładam je w wolne miejsce na patelni.
Smażę przez 2-3 minuty, mieszam z resztą składników.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Odstawiam do przestudzenia.
Do zimnego farszu dodaję startą mozzarellę, drobno pokrojoną paprykę i posiekaną natkę pietruszki.
Bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, przeciętą powierzchnię posypuję solą i odstawiam na 5 minut.
Spłukuję sól, wydrążam połówki zostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu przy skórce.
Wydrążone połówki lekko oprószam solą i pieprzem, po czym wypełniam farszem.
Tak przygotowane układam na papierze w naczyniu do zapiekania.
Piekę ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C (góa-dół, bez termoobiegu).
Pod koniec na górze rozkładam cheddar i posypuję wszystko tartą mozzarellą.
Zapiekam do zarumienienia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz