Żeberka duszone z fasolką
Ten obiad powstał całkiem przypadkiem, a jak się okazało ku mojemu dużemu zadowoleniu - jest bardzo prosty i naprawdę fajny. Miałam w lodówce kilka kawałków ładnych żeberek, i rzuciła mi się też w oczy puszka białej fasolki w sosie pomidorowym. Danie jest pełne smaku, słodko-pikantne, rozgrzewające - rewelacyjne!
Składniki (porcja na 2 osoby)
ok. 500 g żeberek wieprzowych, nie za tłustych
1 łyżka mąki
1 średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
1 puszka białej fasolki gotowanej w sosie pomidorowym (ok. 400 g)
ok. 3/4 szklanki wody
1-2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
do smaku: sól i pieprz
odrobina sosu tabasco do smaku
suszone: majeranek i tymianek do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Żeberka dzielę na zgrabne, nieduże kawałki, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Każdy kawałek obtaczam w mące i podsmażam z obu stron na rumiano.
W międzyczasie w niedużym garnku zagotowuję wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Gdy mięso się podsmaży, przekładam je do wody z przyprawami i pod przykryciem na małym ogniu gotuję, aż będzie miękkie (to zależy od mięsa, u mnie ok. 40 minut).
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu podsmażam cebulkę.
Dodaję ją do miękkiego mięsa razem z fasolką i posiekanym czosnkiem.
Duszę wszystko jeszcze ok. 20 minut.
Przed końcem doprawiam do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i sosem tabasco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz