Szukaj na blogu

Żeberka duszone z fasolką

Ten obiad powstał całkiem przypadkiem, a jak się okazało ku mojemu dużemu zadowoleniu - jest bardzo prosty i naprawdę fajny. Miałam w lodówce kilka kawałków ładnych żeberek, i rzuciła mi się też w oczy puszka białej fasolki w sosie pomidorowym. Danie jest pełne smaku, słodko-pikantne, rozgrzewające - rewelacyjne!



Składniki (porcja na 2 osoby)

ok. 500 g żeberek wieprzowych, nie za tłustych

1 łyżka mąki

1 średniej wielkości cebula

1-2 ząbki czosnku

1 puszka białej fasolki gotowanej w sosie pomidorowym (ok. 400 g)

ok. 3/4 szklanki wody

1-2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

do smaku: sól i pieprz

odrobina sosu tabasco do smaku

suszone: majeranek i tymianek do smaku

2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Żeberka dzielę na zgrabne, nieduże kawałki, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.

Każdy kawałek obtaczam w mące i podsmażam z obu stron na rumiano.

W międzyczasie w niedużym garnku zagotowuję wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Gdy mięso się podsmaży, przekładam je do wody z przyprawami i pod przykryciem na małym ogniu gotuję, aż będzie miękkie (to zależy od mięsa, u mnie ok. 40 minut).

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu podsmażam cebulkę.

Dodaję ją do miękkiego mięsa razem z fasolką i posiekanym czosnkiem.

Duszę wszystko jeszcze ok. 20 minut.

Przed końcem doprawiam do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i sosem tabasco.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger