Duszone kotlety z indyka z pieczarkami (mielone)
Zrobiłam je z mięsa z piersi indyka, które zmieliłam i połączyłam między innymi ze startymi na tarce pieczarkami. Najpierw podsmażone, potem dusiły się spokojnie z odrobiną cebulki i pora, co sprawiło, że są mięciutkie i delikatne. Bardzo polecam jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Składniki:
400 g mielonego mięsa z piersi indyka
3 średniej wielkości pieczarki
1 niewielki ziemniak (surowy)
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
1-2 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
kawałek pora (jasnozielona część)
1 łyżeczka suszonych płatkó czosnku lub 2 niewielkie ząbki
3-4 łyżki olej do smażenia
odrobina wody do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski.
Obieram ziemniaka i ścieram go na drobnej tarce.
Pieczarki ścieram na grubej tarce.
Dodaję je do mięsa razem z majonezem i natką pietruszki, dokładnie mieszam (najlepiej wyrobić masę dłonią).
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Formuję płaskie kotlety (grubość ok. 1 cm), obtaczam je w mące.
Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotlety z obu stron, powinny się ładnie zarumienić.
Usmażone zdejmuję z patelni, tej nie czyszczę.
Na patelnię wrzucam drobno poskrojone: cebulę i pora.
Podsmażam je na średnim ogniu do zeszklenia, po czym z powrotem przekładam usmażone kotlety, wlewam kilka łyżek wody, dodaję płatki czosnku, przykrywam patelnię.
Duszę wszystko ok. 30 minut, kilkukrotnie przewracając kotlety i dodając po odrobinie wody.
Gotowe podaję z duszonymi ziemniakami.
1 komentarz:
Super przepis, polecam spróbować. Wierzcie, warto. Smak kotletów.... nieziemski :)
Prześlij komentarz