Szukaj na blogu

Duszone kotlety z indyka z pieczarkami (mielone)

Zrobiłam je z mięsa z piersi indyka, które zmieliłam i połączyłam między innymi ze startymi na tarce pieczarkami. Najpierw podsmażone, potem dusiły się spokojnie z odrobiną cebulki i pora, co sprawiło, że są mięciutkie i delikatne. Bardzo polecam jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.


Składniki:

400 g mielonego mięsa z piersi indyka

3 średniej wielkości pieczarki

1 niewielki ziemniak (surowy)

1 mała cebula

1 łyżka majonezu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

1-2 łyżki mąki pszennej

1 mała cebula

kawałek pora (jasnozielona część)

1 łyżeczka suszonych płatkó czosnku lub 2 niewielkie ząbki 

3-4 łyżki olej do smażenia

odrobina wody do podlewania w trakcie duszenia

Przygotowanie: 

Mięso przekładam do miski.

Obieram ziemniaka i ścieram go na drobnej tarce.

Pieczarki ścieram na grubej tarce.

Dodaję je do mięsa razem  z majonezem i natką pietruszki, dokładnie mieszam (najlepiej wyrobić masę dłonią).

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Formuję płaskie kotlety (grubość ok. 1 cm), obtaczam je w mące.

Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotlety z obu stron, powinny się ładnie zarumienić.

Usmażone zdejmuję z patelni, tej nie czyszczę.

Na patelnię wrzucam drobno poskrojone: cebulę i pora.

Podsmażam je na średnim ogniu do zeszklenia, po czym z powrotem przekładam usmażone kotlety, wlewam kilka łyżek wody, dodaję płatki czosnku, przykrywam patelnię.

Duszę wszystko ok. 30 minut, kilkukrotnie przewracając kotlety i dodając po odrobinie wody.

Gotowe podaję z duszonymi ziemniakami.







1 komentarz:

Kawka U Bożenki pisze...

Super przepis, polecam spróbować. Wierzcie, warto. Smak kotletów.... nieziemski :)

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger