Szukaj na blogu

Kotleciki z piersi kurczaka z marchewką

Baaardzo dobre kotlety! Zrobiłam je z posiekanego fileta z piersi kurczaka, z dodatkiem marchewki i cebuli, a smak nadały zioła prowansalskie i czosnek.

Są delikatne, pięknie pachną i  rewelacyjnie smakują.



Składniki (4 sztuki):

1 pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g)

30 g startej na drobnej tarce marchewki (pół średniej marchewki)

15 g startej na drobnej tarce cebuli (1/3 małej cebuli)

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka mąki pszennej

1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

panierka  panko lub bułka tarta 

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso drobno siekam i przekładam do miski.

Dodaję czosnek, starte: marchewkę i cebulę, oraz majonez, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.

Dokładnie mieszam, posypuję wszystko mąką i jeszcze raz mieszam. 

Masę dzielę na 4 części, z każdej formuję kulkę i obtaczam ją w panierce, a potem spłaszczam na kotleciki.

Smażę na złoto po 3-4 minuty z każdej strony.

Podaję np. z ryżem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger