Kotleciki z piersi kurczaka z marchewką
Baaardzo dobre kotlety! Zrobiłam je z posiekanego fileta z piersi kurczaka, z dodatkiem marchewki i cebuli, a smak nadały zioła prowansalskie i czosnek.
Są delikatne, pięknie pachną i rewelacyjnie smakują.
Składniki (4 sztuki):
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g)
30 g startej na drobnej tarce marchewki (pół średniej marchewki)
15 g startej na drobnej tarce cebuli (1/3 małej cebuli)
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
panierka panko lub bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso drobno siekam i przekładam do miski.
Dodaję czosnek, starte: marchewkę i cebulę, oraz majonez, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszam, posypuję wszystko mąką i jeszcze raz mieszam.
Masę dzielę na 4 części, z każdej formuję kulkę i obtaczam ją w panierce, a potem spłaszczam na kotleciki.
Smażę na złoto po 3-4 minuty z każdej strony.
Podaję np. z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz