Szukaj na blogu

Makaron w sosie porowym

Tanie i dobre jedzonko, a że mam ostatnio fazę makaronową, jeśli chodzi o posiłki do pracy, to wcinam makaron (oczywiście różnie przyrządzony) średnio co trzeci dzień😀 

Dzisiejszy jest mega pyszny, łatwy do przygotowania, i serdecznie polecam mój przepis do wypróbowania!




Składniki (porcja na 2 osoby):

dowolny makaron, najlepiej drobny, ale pusty w środku, dzięki czemu pięknie "zagarnie" sos 

Sos porowy:

1 mały por (jasnozielona i białą cześć)

pół niewielkiej cebuli

ok. 50 g wędzonego, surowego boczku (u mnie w plastrach)

2 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

ok. 1 szklanki mleka ( umnie 3,2%)

1 żółtko

1 łyżka mąki pszennej

najlepiej świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W czasie kiedy robi się sos gotuję makaron.

Sos:

W niewielkim garnku podgrzewam olej i masło, wrzucam drobniutko pokrojony boczek.

Smażę do lekkiego zezłocenia.

Drobno kroję cebulę, dokładam ją do podsmażonego boczku, i smażę do jej zeszklenia.

Drobno kroję też pora, i dodaję do cebuli z boczkiem.

Zmniejszam moc palnika i pod przykryciem smażę wszystko ok. 8-10 minut, żeby por się lekko poddusił.

W miseczce dokładnie mieszam mleko z żółtkiem i mąką, dodaję też gałkę muszkatołową.

Zawiesinę wlewam do garnka z porem, boczkiem i cebulą, podgrzewam do zgęstnienia.

Gęstość sosu ewentualnie reguluję dolewając po trosze mleko.

Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Dodaję odcedzony, ugotowany makaron, dokładnie mieszam i podaję.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger