Makaron w sosie porowym
Tanie i dobre jedzonko, a że mam ostatnio fazę makaronową, jeśli chodzi o posiłki do pracy, to wcinam makaron (oczywiście różnie przyrządzony) średnio co trzeci dzień😀
Dzisiejszy jest mega pyszny, łatwy do przygotowania, i serdecznie polecam mój przepis do wypróbowania!
Składniki (porcja na 2 osoby):
dowolny makaron, najlepiej drobny, ale pusty w środku, dzięki czemu pięknie "zagarnie" sos
Sos porowy:
1 mały por (jasnozielona i białą cześć)
pół niewielkiej cebuli
ok. 50 g wędzonego, surowego boczku (u mnie w plastrach)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
ok. 1 szklanki mleka ( umnie 3,2%)
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
najlepiej świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W czasie kiedy robi się sos gotuję makaron.
Sos:
W niewielkim garnku podgrzewam olej i masło, wrzucam drobniutko pokrojony boczek.
Smażę do lekkiego zezłocenia.
Drobno kroję cebulę, dokładam ją do podsmażonego boczku, i smażę do jej zeszklenia.
Drobno kroję też pora, i dodaję do cebuli z boczkiem.
Zmniejszam moc palnika i pod przykryciem smażę wszystko ok. 8-10 minut, żeby por się lekko poddusił.
W miseczce dokładnie mieszam mleko z żółtkiem i mąką, dodaję też gałkę muszkatołową.
Zawiesinę wlewam do garnka z porem, boczkiem i cebulą, podgrzewam do zgęstnienia.
Gęstość sosu ewentualnie reguluję dolewając po trosze mleko.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Dodaję odcedzony, ugotowany makaron, dokładnie mieszam i podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz