Szukaj na blogu

Filet z kurczaka duszony z porem

Jakiś czas temu zrobiłam takiego kurczaka, kiedy bardzo się spieszyłam i musiałam przygotować szybki obiad. Okazał się pyszny, więc warto ten przepis tu wrzucić, może komuś posłuży. 



Składniki (porcja na 2 osoby):

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

suszone zioła do przyprawienia mięsa: bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek

1 łyżka mąki pszennej

1 cebula, średniej wielkości

1 mały por (jasnozielna część)

2 małe ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka masła 

1/2 do 3/4 szklanki wody

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroję na płaskie, niewielkie kawałki, doprawiam solą, pieprzem i suszonymi ziołami, a potem obtaczam w mące.

Tak przygotowane mięso podsmażam na rozgrzanym oleju z obu stron - do lekkiego zezocenia.

W międzyczasie obieram i kroję w kostkę cebulę.

Dorzucam ją do podsmażonego mięsa, chwilę razem smażę, by się zeszkliła - 2-3 minuty.

Pora kroję wzdłuż na ćwiartki, i drobno siekam, a potem również dorzucam na patelnię - smażę 3-4 minuty, po czym zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i duszę zawartość ok. 5 minut.

Po tym czasie wlewam część wody, najlepiej gorącej, dodaję posiekany czosnek, i duszę wszystko na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ewentualnie uzupełniam wodę w miedzyczasie.

Pod koniec duszenia dodaję zimne masło, doprawiam ostatecznie wszystko do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger