Sos pomidorowy z warzywami (również na zimę)
Ten sos wymyśliłam kilka lat temu, kiedy okazało się, że muszę przerobić sporo pomidorów.
Okazał się strzałem w dziesiątkę, bo jest rewelacyjny do makaronu, ale jednocześnie jest też to doskonała baza do innych potraw: wystarczy tylko dodać podsmażone mięso mielone, by szybko zrobić bolognese; jest też idealny po prostu jako podstawa zupy pomidorowej.
Na zimę robię zazwyczaj kilka słoiczków takiego sosu.
Składniki:
600 g dojrzałych pomidorów
200 g cebuli
2-3 duże ząbki czosnku, lub suszony czosnek w płatkach (ok. 1 łyżeczki)
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 mała czerowna papryczka chili
10-12 świeżych liści bazylii
do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obieram cebulę, marchew i pietruszkę, myję je dokładnie.
Cebulę kroję w drobną kostkę, marchewkę ścieram na grubje tarce, pietruszkę na drobnej (dziś ją posiekałam).
Umyte pomidory kroję w kostkę (ja kroję je ze skórką, jeśli ta jednak Ci przeszkadza, wcześniej sparz pomidory przez 10 sekund we wrzątku, i zdejmij skórkę).
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebulę, lekko ją solę i na smażę do zeszklenia.
Zwiększam ogień, cebulę zsuwam ja jedną część patelni, a w wolne miejsce wrzucam marchewkę i pietruszkę.
Smażę wszytko przez kilka minut, by warzywa zmiękły.
Mieszam wszystko i dokładam pomidory.
Oprószam je solą i pieprzem.
Smażę przez ok. 5 minut - na dużym ogniu, chodzi o to, by pomidory się przesmażyły i by z grubsza odparować wodę.
Dodaję posiekane papryczkę bez nasion, czosnek (lub płatki) i bazylię, oraz ok. 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.
Zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę wszystko jeszcze kilka minut.
Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku.
Gorący sos przekładam do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcam i pasteryzuję ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz