Szukaj na blogu

Sos pomidorowy z warzywami (również na zimę)

Ten sos wymyśliłam kilka lat temu, kiedy okazało się, że muszę przerobić sporo pomidorów. 

Okazał się strzałem w dziesiątkę, bo jest rewelacyjny do makaronu, ale jednocześnie jest też to doskonała baza do innych potraw: wystarczy tylko dodać podsmażone mięso mielone, by szybko zrobić bolognese; jest też idealny po prostu jako podstawa zupy pomidorowej. 

Na zimę robię zazwyczaj kilka słoiczków takiego sosu.



Składniki:

600 g dojrzałych pomidorów 

200 g cebuli

2-3 duże ząbki czosnku, lub suszony czosnek w płatkach (ok. 1 łyżeczki)

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

1 mała czerowna papryczka chili

10-12 świeżych liści bazylii

do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Obieram cebulę, marchew i pietruszkę, myję je dokładnie.

Cebulę kroję w drobną kostkę, marchewkę ścieram na grubje tarce, pietruszkę na drobnej (dziś ją posiekałam).

Umyte pomidory kroję w kostkę (ja kroję je ze skórką, jeśli ta jednak Ci przeszkadza, wcześniej sparz pomidory przez 10 sekund we wrzątku, i zdejmij skórkę).

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebulę, lekko ją solę i na smażę do zeszklenia.

Zwiększam ogień, cebulę zsuwam ja jedną część patelni, a w wolne miejsce wrzucam marchewkę i pietruszkę. 

Smażę wszytko przez kilka minut, by warzywa zmiękły.

Mieszam wszystko i dokładam pomidory.

Oprószam je solą i pieprzem.

Smażę przez ok. 5 minut - na dużym ogniu, chodzi o to, by pomidory się przesmażyły i by z grubsza odparować wodę.

Dodaję posiekane papryczkę bez nasion, czosnek (lub płatki) i bazylię, oraz ok. 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.

Zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę wszystko jeszcze kilka minut.

Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku.

Gorący sos przekładam do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcam i pasteryzuję ok. 10 minut. 










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger