Skrzydełka marynowane w śmietanie
Skrzydełka robię na różne sposoby, dość często bo bardzo je lubimy, zwłaszcza upieczone tak, żeby były rumiane i z chrupiącą skórką. Dzisiejsze też tu zapiszę, bo po oraz pierwszy marynowałam je ze śmietaną, i wyszły naprawdę dobre. Może kogoś zainspiruję.
Wszystkie moje przepisy na skrzydełka znajdziesz TUTAJ
Składniki:
1 kg skrzydełek
marynata:
2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki miodu
1 łyżka soli
1 pełna łyżeczka estragonu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki mielonego pieprzu
3-4 łyżki oleju do pieczenia
Przygotowanie:
Skrzydełka przecinam na dwie części, odrzucam lotki.
Mięso przekładam do miski, i dodaję wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam.
Najlepiej zostawić zamarynowane mięso co najmniej na 25 godziny w lodówce, ale jeśli nie masz tyle czasu, zostaw je chociaż na 3-4 godziny.
Pieczenie:
Na dno naczynia wlewam olej, rozkładam zamarynowane skrzydełka.
Piekę bez przykrycia w 195 stopniach C około 60-70 minut, przewracając je po ok. 40 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz