Szukaj na blogu

Sałatka z pieczonym kurczakiem i marynowaną cukinią

 Sałatka, w której jedynym tłuszczem jest odrobina oliwy dodana do sosu. No i odrobina w żółtym serze - wybrałam lekki i delikatny. Kurczaka upiekłam, a cieniutko pokrojoną cukinię zamarynowałam wcześniej w soku z cytryny. Do tego sałata lodowa i wspaniały słodko-pikantny sos z oliwą i musztardą.


Składniki na 1 osobę:
Mięso:

1 mały filet z kurczaka
mieszanka ziół prowansalskich
duża szczypta soli
Cukinia:
ok. 5 cm świeżej cukinii, niezbyt grubej
kilka łyżek soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Poza tym:
kawałek sałaty lodowej
2 plastry delikatnego żółtego sera
Sos:
1 łyżeczka musztardy miodowej
szczypta ciemnego cukru
szczypta soli
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroję w cieniutkie plastry, przekładam do miski. 
Wlewam sok z cytryny, dodaję sól i pieprz. 
Mieszam i odstawiam na pół godziny.
Umyte i oczyszczone mięso nacieram mieszanką ziół i lekko oprószam solą, po czym zawijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut w 190 stopniach C. 
Upieczone kroję w skośne plastry.
Sałatę lodową rwę w kawałki i wykładam nią dno talerza, dookoła układam kilka zwiniętych plastrów cukinii. 
Na porwanej sałacie lodowej układam kawałki sera, na nich kurczaka, uzupełniam talerz zwiniętymi plasterkami cukinii. 
Oprószam pieprzem.
Mieszam musztardę z cukrem i szczyptą soli, dolewam wodę i oliwę, mieszam do uzyskania gładkiego sosu. 
Polewam sałatkę.



                  




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger