Aromatyczna szynka pieczona w cebuli
Do marynaty użyłam zupy cebulowej, i efekt finalny jest super, mięso mięciutkie, pachnące i pyszne. Polecam ten łatwy i bardzo smaczny sposób na obiad.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 torebka zupy cebulowej, użyłam z firmy Knorr
pół płaskiej łyżki soli
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka suszonych płatków czosnku
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 cebula na dno naczynia
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry ok. 1,5 cm, nacieram mieszanką zupy cebulowej, słodkiej papryki, soli i pieprzu.
Szczelnie zamknięte zostawiam na noc w lodówce.
Pieczenie:
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, rozkładam pokrojoną na kawałki cebulę.
Na cebuli układam zamarynowane mięso, dorzucam liście laurowe i ziele angielskie.
Szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 60-70 minut.
Mięso powinno być prawie miękkie.
Po tym czasie zdejmuję przykrycie, obracam pastry mięsa, zmniejszam temperaturę do 190 stopni C i piekę jeszcze ok. 20-25 minut; można w międzyczasie jeszcze raz obrócić plastry.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz