Szukaj na blogu

Aromatyczna szynka pieczona w cebuli

Do marynaty użyłam zupy cebulowej, i efekt finalny jest super, mięso mięciutkie, pachnące i pyszne. Polecam ten łatwy i bardzo smaczny sposób na obiad. 



Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 torebka zupy cebulowej, użyłam z firmy Knorr

pół płaskiej łyżki soli

pieprz do smaku

2 łyżki oleju

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

1 łyżka suszonych płatków czosnku

kilka liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

1 cebula na dno naczynia

3 łyżki oleju 

Przygotowanie:

Mięso kroję na plastry ok. 1,5 cm, nacieram mieszanką zupy cebulowej, słodkiej papryki, soli i pieprzu.

Szczelnie zamknięte zostawiam na noc w lodówce.

Pieczenie:

Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, rozkładam pokrojoną na kawałki cebulę.

Na cebuli układam zamarynowane mięso, dorzucam liście laurowe i ziele angielskie.

Szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 60-70 minut.

Mięso powinno być prawie miękkie.

Po tym czasie zdejmuję przykrycie, obracam pastry mięsa, zmniejszam temperaturę do 190 stopni C i piekę jeszcze ok. 20-25 minut; można w międzyczasie jeszcze raz obrócić plastry.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger