Żeberka duszone z grzybami
Smak żeberek idealnie współgra z grzybami, zwłaszcza kiedy długo duszą się razem. Polecam na zimowy obiad!
Składniki:
1 kg żeberek (paski)
1 spora cebula
15 średniej wielkości pieczarek
5 kapeluszy suszonych prawdziwków
1 niewielka marchewka
2 duże ząbki czosnku
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
ok. 1-1,5 szklanki wody
1-2 łyżki sosu sojowego
garść ziela angielskiego
kilka liści laurowych
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Żeberka po umyciu i dokładnym osuszeniu np. papierowym ręcznikiem kroję na porcje.
W miseczce mieszam mąkę, sól i pieprz - każdy kawałek mięsa panieruję w tej mieszance.
Rozgrzewam olej w szerokim garnku z grubym dnem, i podsmażam na rumiano żeberka.
Gdy wszystkie są podsmażone z obu stron, dorzucam do garnka pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojoną marchewkę, mieszam i smażę przez kilka minut.
Pieczarki kroję na duże kawałki, dorzucam do garnka, dodaję też połamane na części kapelusze prawdziwków, posiekany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
Smażę kilka minut, po czym wlewam szklankę wody oraz sos sojowy, zmniejszam moc palnika, przykrywam garnek i duszę od czasu do czasu mieszając.
Sprawdzam, czy żeberka są miękkie, ewentualnie w razie potrzeby uzupełniam wodę.
Gdy mięso jest zupełnie miękkie i ładnie oddziela się od kości, doprawiam ostatecznie wszystko do smaku.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz