Szukaj na blogu

Żeberka duszone z grzybami

Smak żeberek idealnie współgra z grzybami, zwłaszcza kiedy długo duszą się razem. Polecam na zimowy obiad!


Składniki:

1 kg żeberek (paski)

1 spora cebula

15 średniej wielkości pieczarek

5 kapeluszy suszonych prawdziwków

1 niewielka marchewka

2 duże ząbki czosnku

1 pełna łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

ok. 1-1,5 szklanki wody

1-2 łyżki sosu sojowego

garść ziela angielskiego

kilka liści laurowych

3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Żeberka po umyciu i dokładnym osuszeniu np. papierowym ręcznikiem kroję na porcje.

W miseczce mieszam mąkę, sól i pieprz - każdy kawałek mięsa panieruję w tej mieszance.

Rozgrzewam olej w szerokim garnku z grubym dnem, i podsmażam na rumiano żeberka.

Gdy wszystkie są podsmażone z obu stron, dorzucam do garnka pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojoną marchewkę, mieszam i smażę przez kilka minut.

Pieczarki kroję na duże kawałki, dorzucam do garnka, dodaję też połamane na części  kapelusze prawdziwków, posiekany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.

Smażę kilka minut, po czym wlewam szklankę wody oraz sos sojowy, zmniejszam moc palnika, przykrywam garnek i duszę od czasu do czasu mieszając.

Sprawdzam, czy żeberka są miękkie, ewentualnie w razie potrzeby uzupełniam wodę.

Gdy mięso jest zupełnie miękkie i ładnie oddziela się od kości, doprawiam ostatecznie wszystko do smaku. 






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger