Szukaj na blogu

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z soczystym farszem pieczarkowo-serowym. 




Składniki:

1 płat gotowego ciasta francuskiego (375 g)

300 g małych pieczarek

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

sól i pieprz do smaku

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

starty żółty ser, u mnie cheddar

Dodatkowo:

mleko do posmarowania

do posypania: sezam, mak

Przygotowanie:

Zaczynam od farszu:

Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobniutką kostkę.

Rozgrzewam olej  na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i mieszając smażę do zeszklenia.

Wtedy dodaję pieczarki i na dużym ogniu smażę kilka minut.

Zmniejszam ogień, dodaję paprykę i przyprawy do smaku, oraz masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażę ok. 10 minut.

Odstawiam do przestudzenia, farsz powinien być zimny.

Dodaję 1-2 łyżki sera, mieszam.

Paszteciki:

Ciasto wyjmuję z lodówki 10 minut wcześniej.

Rozwijam z papieru (pozostawiam je na nim).

Na całej powierzchni ciasta rozkładam równomiernie farsz, a potem dodatkowo posypuję go jeszcze serem.

Zwijam - wzdłuż obu dłuższych boków, tak by rulony spotkały się pośrodku.

Ostrym nożem przecinam na paszteciki szerokości ok. 3 cm.

Tak przygotowane przenoszę na blachę wyłożoną papierem.

Smaruję mlekiem i posypuję sezamem i makiem.

Piekę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger