Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem
Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z soczystym farszem pieczarkowo-serowym.
Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego (375 g)
300 g małych pieczarek
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
starty żółty ser, u mnie cheddar
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
do posypania: sezam, mak
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu:
Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobniutką kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i mieszając smażę do zeszklenia.
Wtedy dodaję pieczarki i na dużym ogniu smażę kilka minut.
Zmniejszam ogień, dodaję paprykę i przyprawy do smaku, oraz masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażę ok. 10 minut.
Odstawiam do przestudzenia, farsz powinien być zimny.
Dodaję 1-2 łyżki sera, mieszam.
Paszteciki:
Ciasto wyjmuję z lodówki 10 minut wcześniej.
Rozwijam z papieru (pozostawiam je na nim).
Na całej powierzchni ciasta rozkładam równomiernie farsz, a potem dodatkowo posypuję go jeszcze serem.
Zwijam - wzdłuż obu dłuższych boków, tak by rulony spotkały się pośrodku.
Ostrym nożem przecinam na paszteciki szerokości ok. 3 cm.
Tak przygotowane przenoszę na blachę wyłożoną papierem.
Smaruję mlekiem i posypuję sezamem i makiem.
Piekę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz