Kremówka z bananami w karmelu
Ciasto, które następnego dnia po zrobieniu cudownie rozpływa się w ustach. Przy czym jest proste do zrobienia, z łatwo dostępnych składników. To blaty z gotowego ciasta francuskiego przełożone kremem z mascarpone i słodkiej śmietanki, z warstwami bananów polanych karmelem. Nie jest przesłodzone, za to mięciutkie i delikatne.
Polecam szczególnie na weekend, kiedy mamy czas na celebrowanie miłych chwil z rodziną lub znajomymi!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego po ok. 275-280 g każde
Karmel:
150 g cukru
30 g wody
120 g słodkiej śmietanki
15 g zimnego masła
Krem:
600 g mascarpone
150 g śmietanki 30 lub 36%
30 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
6-8 dojrzałych bananów (w zależności od wielkości)
podprażone (na suchej patelni) płatki migdałowe
Przygotowanie:
Zaczynam od upieczenia blatów z ciasta francuskiego: każdy blat lekko rozwałkowuję, przecinam na pół i piekę przez 12-13 minut w temperaturze 215 stopni C (na blasze wyłożonej papierem, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Piekę 4 blaty.
Po upieczeniu układam je jedne na drugim, i gorące przyciskam blachą, by się lekko spłaszczyły.
Karmel:
Do garnka wsypuję cukier i wlewam wodę, podgrzewam na dużej mocy palnika dochwili, gdy powstanie złoty syrop. Uwaga, syrop jest bardzo gorący!
W międzyczasie podgrzewam śmietankę, i gdy syrop zrobi się złoty, wlewam ją do niego z zachowaniem ostrożności, żeby się nie poparzyć.
Zdejmuję garnek z ognia i dodaję zimne masło. Mieszam do jego rozpuszczenia, i odstawiam karmel na bok, by przestygł.
Można też dodać do niego szczyptę soli - daje to przyjemny efekt smakowy.
Krem:
Mascarpone przekładam do misy miksera, wlewam śmietankę i dodaję cukier waniliowy.
Ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż krem stanie się puszysty.
Złożenie:
Na dnie blachy układam jeden blat.
Rozsmarowuję na nim 1/4 kremu, rozprowadzam go na całym blacie.
Nie trzeba się przejmować, że blat się będzie kruszył - okruszki ciasta mogą być w kremie.
Na kremie rozkładam gęsto, na całej powierzchni ciasta, cienko pokrojone w plastry banany.
Banany polewam karmelem, jak na zdjęciu, i układam drugi blat.
Powtarzam czynności:
- blat smaruję 1/4 kremu
- układam banany
- banany polewam karmelem
- układam trzeci blat
- smaruję go 1/4 kremu
- układam banany
- banany polewam karmelem
- układam ostatni blat i smaruję go pozostałym kremem
- krem polewam karmelem
Ciasto posypuję prażonymi płatkami migdałów.
Szczelnie zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz