Szukaj na blogu

Ciasto marchewkowe z czekoladą i bakaliami

 Odmieniłam tradycyjne ciasto marchewkowe - dodałam do niego czekoladę i duuużo bakalii, dzięki czemu jest bardzo bogate w smaku, wilgotne i pyszne. 



Składniki (blacha 20 na 30 cm):

350 g obranej marchewki

250 g dojrzałych bananów (waga po obraniu)

100 g cukru trzcinowego

20 g cukru waniliowego

3 jajka

60 g oleju

250 g mąki pszennej

10 g sody

5 g proszku do pieczenia

100 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

50 g suszonej żurawiny

10 g cynamonu

5 gożdzików, startych w możdzierzu (lub za pomocą wałka)

100 g gorzkiej czekolady w kropelkach (lub drobno posiekanej)

Polewa:

100 g czekolady mlecznej

60 g śmietanki 30 % (może być też mleko)

Dodatkowo:

olej do posmarowania blachy

mąka do posypania blachy

kilka posiekanych suszonych moreli do posypania

Przygotowanie:

Marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, przekładam do miski.

Do marchewki dodaję banany - te ścieram na tarce z grubymi oczkami. 

Dodaję cukry: trzcinowy i waniliowy, oraz jajka i olej.

Dokładnie wszystko mieszam.

Dodaję mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a także cynamon i starte goździki; ponownie dokładnie mieszam.

Na końcu dodaję pokrojone w drobną kostkę: morele i śliwki, oraz żurawinę i czekoladę.

Mieszam dokładnie ciasto, po czym wykładam je do blachy (wcześniej posmarowanej olejem i posypanej mąką), wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego fo 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut.

Ostudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką (lub mlekiem) i posypuję drobno posiekanymi suszonymi morelami.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger