Ciasto marchewkowe z czekoladą i bakaliami
Odmieniłam tradycyjne ciasto marchewkowe - dodałam do niego czekoladę i duuużo bakalii, dzięki czemu jest bardzo bogate w smaku, wilgotne i pyszne.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
350 g obranej marchewki
250 g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
100 g cukru trzcinowego
20 g cukru waniliowego
3 jajka
60 g oleju
250 g mąki pszennej
10 g sody
5 g proszku do pieczenia
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
10 g cynamonu
5 gożdzików, startych w możdzierzu (lub za pomocą wałka)
100 g gorzkiej czekolady w kropelkach (lub drobno posiekanej)
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
60 g śmietanki 30 % (może być też mleko)
Dodatkowo:
olej do posmarowania blachy
mąka do posypania blachy
kilka posiekanych suszonych moreli do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, przekładam do miski.
Do marchewki dodaję banany - te ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Dodaję cukry: trzcinowy i waniliowy, oraz jajka i olej.
Dokładnie wszystko mieszam.
Dodaję mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a także cynamon i starte goździki; ponownie dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję pokrojone w drobną kostkę: morele i śliwki, oraz żurawinę i czekoladę.
Mieszam dokładnie ciasto, po czym wykładam je do blachy (wcześniej posmarowanej olejem i posypanej mąką), wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego fo 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut.
Ostudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką (lub mlekiem) i posypuję drobno posiekanymi suszonymi morelami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz