Buraczki zasmażane z chrzanem
Buraczki, zwłaszcza duszone, bardzo lubię, to moim zdaniem idealny dodatek do mięs. Lubię tradycyjne zasmażane buraczki mojej Mamy, przepis na nie znajdziecie TUTAJ, ale i przygotowane w inny sposób są pyszne. Choćby takie jak te tutaj, z chrzanem. Chociaż mam korzenie chrzanu, łatwiej mi było sięgnąć po gotowy, starty chrzan firmy Develey - serdecznie go polecam.
Polecam też buraczki duszone z porem i pomarańczą
Składniki:
3-4 wcześniej ugotowane czerwone buraczki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrego, startego chrzanu, polecam Develey
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane buraczki ścieram na drobnej tarce. Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam na niego bardzo drobno posiekaną cebulę, leciutko ją solę i smażę do zeszklenia. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, a następnie gdy masło się rozpuści- starte buraczki. Mieszam, podgrzewam razem przez kilka minut. Dodaję chrzan, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na ciepło.
Polecam też buraczki duszone z porem i pomarańczą
Składniki:
3-4 wcześniej ugotowane czerwone buraczki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrego, startego chrzanu, polecam Develey
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane buraczki ścieram na drobnej tarce. Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam na niego bardzo drobno posiekaną cebulę, leciutko ją solę i smażę do zeszklenia. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, a następnie gdy masło się rozpuści- starte buraczki. Mieszam, podgrzewam razem przez kilka minut. Dodaję chrzan, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz