Buraczki duszone z porem i pomarańczą
Bardzo, naprawdę bardzo lubię przygotowywać tego typu dodatki. Często jest to zupełny przypadek i wynik tego, co akurat znajdę w lodówce. Duszone buraczki w ogóle należą do moich top, często wymyślam nowy sposób na to pyszne warzywo. Spróbujcie takich, z porem,masłem i czosnkiem, duszonych w soku pomarańczowym - mają bardzo ciekawy smak.
Składniki:
3 niewielkie ugotowane buraczki
1 por (jasna część)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sól, pieprz do smaku
ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Pora kroję w cienkie plasterki, buraczki ścieram na grubej tarce. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam pora, lekko solę i pod pokrywką smażę 3-4 minuty, do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę razem. Dolewam sok z pomarańczy i dokładam buraczki, duszę pod przykryciem 5 minut, po czym odkrywam patelnię i duszę, aż sok wyparuje. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.
Składniki:
3 niewielkie ugotowane buraczki
1 por (jasna część)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sól, pieprz do smaku
ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Pora kroję w cienkie plasterki, buraczki ścieram na grubej tarce. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam pora, lekko solę i pod pokrywką smażę 3-4 minuty, do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę razem. Dolewam sok z pomarańczy i dokładam buraczki, duszę pod przykryciem 5 minut, po czym odkrywam patelnię i duszę, aż sok wyparuje. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz