Filet z kurczaka duszony z czerwoną cebulą i szpinakiem
Propozycja obiadowa idealna dla wszystkich zapracowanych osób - bo jednogarnkowa i szybka. Mamy tu delikatne mięso i trochę duszonych warzyw, wszystko przygotowane na jednej patelni, w około pół godziny.
Składniki na 1 porcję:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 garści liści szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso układam między dwoma arkuszami folii spożywczej i rozbijam tłuczkiem na płasko; lekko oprószam solą. Rozgrzewam masło klarowane na patelni, układam mięso i pod przykryciem smażę na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Obieram cebulę i kroję ją w piórka. Podsmażonego fileta zsuwam na jedną stronę patelni i w wolne miejsce wrzucam cebulę i pomidorki. Całość oprószam pieprzem, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 minut (w międzyczasie raz przewracam mięso). Dorzucam szpinak, lekko całość solę, przykrywam i ponownie duszę ok. 10 minut. Mieszam warzywa, całość polewam octem balsamicznym i duszę pod pokrywką ostatnie 3-4 minuty (jeszcze raz przewracam mięso). Doprawiam warzywa solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz