Szukaj na blogu

Kasza jęczmienna z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Taką kaszę można potraktować jako dodatek do obiadu, główne danie, albo sałatkę - przy czym tę ostatnią śmiało można jeść na zimno. 




Składniki:

200 g. kaszy jęczmiennej
pół niewielkiego kalafiora
1 mała marchewka
10 suszonych pomidorów z oleju
3 łyżki oleju z pomidorów
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki do smaku
szczypiorek do smaku
koperek do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotuję wg przepisu; w tym samym czasie gdy kasza się gotuje obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowaną kaszę odcedzam, przesypuję do miski i od razu, do gorącej kaszy, dodaję startą marchew. Mieszam. Dodaję też posiekane drobno pomidory. Na oleju z pomidorów podsmażam do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję do kaszy. Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję tak, by był półmiękki (rozgotowany rozpadnie się przy mieszaniu z kaszą). Siekam go z grubsza i również dokładam do kaszy. Dodaję posiekane zioła (ilość wg uznania) i przeciśnięty przez praskę czosnek (ewentualnie można go podsmażyć razem z cebulą, wtedy będzie mniej wyrazisty w smaku), mieszam, doprawiam całość solą i pieprzem (może się okazać, że nie będą potrzebne).








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger