Placki z pora
Sprawdź mój pomysł na placki z pora. Te placki to lekko chrupiąca skórka i bardzo delikatne, wręcz kremowe wnętrze.
Placki z pora przepis
Placki z pora przepis
Składniki:
4 średniej wielkości pory (jasna część)
0,5 szklanki mleka
50 g. masła
3 pełne łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pory kroję na plasterki i przekładam na patelnię z 3-4 łyżkami oleju. Odrobinę je solę i pod przykryciem, na średnim ogniu, smażę 5 do 7 minut. Por powinien się zeszklić i lekko zezłocić. Przekładam go do miski, do przestudzenia. W tym czasie w rondelku, rozpuszczam masło podgrzewając je z mlekiem. Gdy płyn zacznie się gotować, zestawiam rondel z ognia, wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Powstanie gęste ciasto. Odstawiam je na 10 minut, po czym łączę z podsmażonymi porami, dokładnie mieszając. Masę doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką, oraz solą i pieprzem. Formuję 5-6 kulek, każdą otaczam w bułce tartej, spłaszczam i smażę po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia. Placki są delikatne i najlepiej przewracać je za pomocą łopatki. Podaję na gorąco.
4 średniej wielkości pory (jasna część)
0,5 szklanki mleka
50 g. masła
3 pełne łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pory kroję na plasterki i przekładam na patelnię z 3-4 łyżkami oleju. Odrobinę je solę i pod przykryciem, na średnim ogniu, smażę 5 do 7 minut. Por powinien się zeszklić i lekko zezłocić. Przekładam go do miski, do przestudzenia. W tym czasie w rondelku, rozpuszczam masło podgrzewając je z mlekiem. Gdy płyn zacznie się gotować, zestawiam rondel z ognia, wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Powstanie gęste ciasto. Odstawiam je na 10 minut, po czym łączę z podsmażonymi porami, dokładnie mieszając. Masę doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką, oraz solą i pieprzem. Formuję 5-6 kulek, każdą otaczam w bułce tartej, spłaszczam i smażę po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia. Placki są delikatne i najlepiej przewracać je za pomocą łopatki. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz