Szukaj na blogu

Koper włoski (fenkuł) duszony z czosnkiem i rukolą

Koper włoski nieodłącznie kojarzy mi się z herbatką dla niemowląt :) Bardzo odpowiada mi jego lekko anyżowy smak i delikatność. Kupiłam go z zamiarem wykorzystania w surówce, ale dziś świetnie sprawdził się w roli jarzynki do obiadu. Bardzo nam smakował, więc polecam do wypróbowania.






Składniki na porcję dla 1 osoby:
1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka gęstej śmietany do zup i sosów (używam 18%)
3-4  łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
garść świeżej rukoli
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulwę kopru myję, po czym odkrajam górną część z natką. Pozostałą kroję na cienkie plasterki. Rozgrzewam masło na patelni i wrzucam pokrojony fenkuł, odrobinę solę, przykrywam patelnię i podsmażam na średnim ogniu ok. 5 minut, mieszając kilkukrotnie. Ząbek czosnku siekam w plasterki, dorzucam na patelnię. Dodaję śmietanę i rukolę, mieszam, jeszcze chwilkę duszę razem (bez przykrycia). Na koniec dolewam słodką śmietankę/mleko, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję jako ciepły dodatek do obiadu.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger