Szukaj na blogu

Skrzydełka miodowo-ziołowe (z piekarnika)

Bardzo dobra wersja skrzydełek. Moim zdaniem są idealnie przyprawione; mięciutkie w środku, z apetycznie przyrumienioną skórką.



Składniki:
ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka, podzielonych na 2 części, jak na zdjęciu poniżej
Marynata:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
1 pełna łyżeczka soli
1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na 2 części, odrzucając końcówki. W miseczce łączę wszystkie składniki marynaty - powinna powstać gęsta pasta, którą dokładnie nacieram mięso. Tak przygotowane skrzydełka od razu przekładam do naczynia, w którym będą się piekły i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (jeśli naczynie jest ceramiczne, piekarnik nagrzewam po wstawieniu naczynia, bo to może pęknąć) - góra/dół, bez termoobiegu. Piekę ok. godziny, do dość mocnego zarumienienia. Podaję z surówką.













Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger