Szukaj na blogu

Kurczak pieczony na marchewce

Chrupiąca, rumiana skórka, pod nią delikatne mięso, a do tego przepyszna, pełna słodyczy marchewka. Bardzo polecam takie połączenie!


  


Składniki:
kilka udek z kurczaka (u mnie 3)
10-15 małych, równych marchewek
1 duża cebula
Przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
0,5 łyżeczki curry
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki syropu klonowego (1 łyżka płynnego miodu)
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie oczyszczam, myję i obieram, odcinam końcówki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, układam marchewki. Ostrym nożem nacinam skórkę na udkach (jak na zdjęciu), po czym nacieram kurczaka mieszanką przypraw. Tak przyprawione mięso układam na marchewkach, dodaję grubo pokrojony czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, dokładam rozmaryn. Naczynie dokładnie przykrywam. Piekę przez 1,5 godziny w 170 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu). Zdejmuję przykrycie, piekę jeszcze 15 minut w temp. 200 stopni - do zarumienienia się skórki.

                              

                              

                              


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger