Szukaj na blogu

Kapusta kiszona zasmażana z suszoną śliwką

To moja propozycja pysznej kapusty wigilijnej, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za kapustą z grzybami, albo kapustą z grochem. 



Składniki:
500 g. kapusty kiszonej
300 g. cebuli
150 g. suszonych śliwek
2 duże ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie odsączam na sicie, po czym ją lekko siekam. Obraną cebulę kroję w cienkie piórka. Wlewam olej na rozgrzaną patelnię, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i mieszając podsmażam ok. 5 minut na dość silnym ogniu, by się ładnie przyrumieniła. Wtedy dorzucam do niej posiekaną wcześniej kapustę. Przykrywam patelnię i podsmażam ok. 10 minut, mieszając - kapusta ma się również lekko zarumienić. Następnie dodaję posiekane śliwki oraz czosnek, zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę 15 minut (również mieszam). Na końcu całość oprószam mąką, i podsmażam chwilę już bez pokrywki, znowu przykrywam. Duszę na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger