Naleśniki z pieczarkami
Wykorzystałam dziś pieczarki, na które nadszedł już czas - wyszła pyszna kolacja na ciepło.
Składniki (4-5 sztuk):
Ciasto na naleśniki:
2 średniej wielkości jajka
1 szklanka mleka 2%
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju
Farsz:
ok. 0,5 kg pieczarek
duża cebula
2,3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Rózgą mieszam dokładnie wszystkie składniki ciasta, po czym odstawiam je na 15 minut.
W tym czasie kroję pieczarki w grube plasterki, a cebulę w cienkie. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, smażę do jej zeszklenia. Dodaję pokrojone pieczarki, oprószam wszystko solą i pieprzem i mieszając smażę chwilę bez przykrycia. Przykrywam patelnię, smażę ok. 10 minut.
Smażę naleśniki (u mnie na patelni o średnicy 28 cm wyszło z tej porcji 5).
Na każdym naleśniku rozkładam pieczarki z cebulą, po czym składam go w kopertę.
Tak przygotowane naleśniki panieruję w jajku i bułce tartej, po czym smażę z obu stron na złocisty kolor.
Podaję gorące.
Składniki (4-5 sztuk):
Ciasto na naleśniki:
2 średniej wielkości jajka
1 szklanka mleka 2%
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju
Farsz:
ok. 0,5 kg pieczarek
duża cebula
2,3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Rózgą mieszam dokładnie wszystkie składniki ciasta, po czym odstawiam je na 15 minut.
W tym czasie kroję pieczarki w grube plasterki, a cebulę w cienkie. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, smażę do jej zeszklenia. Dodaję pokrojone pieczarki, oprószam wszystko solą i pieprzem i mieszając smażę chwilę bez przykrycia. Przykrywam patelnię, smażę ok. 10 minut.
Smażę naleśniki (u mnie na patelni o średnicy 28 cm wyszło z tej porcji 5).
Na każdym naleśniku rozkładam pieczarki z cebulą, po czym składam go w kopertę.
Tak przygotowane naleśniki panieruję w jajku i bułce tartej, po czym smażę z obu stron na złocisty kolor.
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz