Szukaj na blogu

Schab duszony z kiszonym ogórkiem i pieczarkami

Ten schab dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Dzięki temu, że dusił się z cebulą i pieczarkami jest soczysty, a za sprawą kiszonych ogórków i musztardy lekko pikantny.



Składniki:
8-10 niewielkich kotletów ze schabu wieprzowego
2 średniej wielkości cebule
2,3 ząbki czosnku
2 średniej wielkości ogórki kiszone
10-12 pieczarek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oleju
woda do podlewania
Przygotowanie:
Kotlety rozkładam płasko na talerzu i oprószam je z obu stron solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej, dużej patelni, układam mięso i na mocnym ogniu podsmażam je z obu stron na złoto. W międzyczasie kroję: cebulę i ogórki ze skórką w kostkę, pieczarki w grube plasterki. Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam pokrojone wcześniej składniki. Wszystko oprószam solą i pieprzem, mieszam, przykrywam patelnię i duszę ok. 40 minut Lub więcej, w zależności od oczekiwanej miękkości mięsa), mieszając od czasu do czasu - początkowo na dużym, a po 10 minutach na małym ogniu. W razie potrzeby podlewam po odrobinie wody (tyle, żeby nic nie przystawało). Pod koniec duszenia dodaję suszony tymianek, mieloną paprykę, musztardę, przecier pomidorowy i posiekany czosnek. Jeszcze chwilkę duszę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger