Szukaj na blogu

Sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem

Lekka i smaczna sałatka śledziowa z sosem jogurtowym.



Składniki (porcja na 2-3 osoby):
3 jajka, ugotowane na twardo
3 niewielkie buraczki, ugotowane
250 g. filetów śledziowych (jeśli są zbyt słone, wcześniej wymoczonych w wodzie)
1 niewielka czerwona cebula
Sos:
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru i soli 
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od dokładnego wymieszania wszystkich składników sosu.
Śledzie kroję na niewielkie kawałki, buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami, jajka drobno siekam, cebulę kroję w drobną kostkę.
Na dno naczynia wykładam połowę buraczków, na nie połowę ilości śledzi, posypuję je połową posiekanej cebuli i połową pokrojonych jajek. Wykładam i rozprowadzam na powierzchni połowę sosu. Powtarzam wykładanie: pozostałą część buraczków, śledzi, cebuli (odrobinę zostawiam do posypania sałatki), 1/2 ilości jajek. Górę sałatki smaruję resztą  sosu, posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem, pozostawioną cebulą i koperkiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger