Kurczak z miodem i tymiankiem (pieczony)
Soczyste kawałki kurczaka z apetyczną, rumianą skórką - czyż to nie brzmi zachęcająco? Mięso jest i lekko pikantne, i delikatnie słodkie, i tak łatwo je przygotować! Spróbujesz? Ten kurczak jest po prostu rewelacyjny!
Składniki:
1,5 kg kawałków kurczaka
Marynata:
1 pełna łyżeczka miodu, u mnie rzepakowego
1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
3 liście laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz
3, 4 łyżki oleju na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskam przez praskę), nacieram nią kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso można zostawić na noc w lodówce (pod przykryciem), ja upiekłam je od razu.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam kurczaka, dokładam liście laurowe i gałązki tymianku, a na koniec wszystko oprószam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Piekę przez 60 minut, po czym zdejmuję przykrycie, podwyższam temperaturę piekarnika do 220 stopni C. i dopiekam jeszcze 30 minut, polewając w międzyczasie mięso raz lub dwa tłuszczem z dnia naczynia .
Składniki:
1,5 kg kawałków kurczaka
Marynata:
1 pełna łyżeczka miodu, u mnie rzepakowego
1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
3 liście laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz
3, 4 łyżki oleju na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskam przez praskę), nacieram nią kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso można zostawić na noc w lodówce (pod przykryciem), ja upiekłam je od razu.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam kurczaka, dokładam liście laurowe i gałązki tymianku, a na koniec wszystko oprószam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Piekę przez 60 minut, po czym zdejmuję przykrycie, podwyższam temperaturę piekarnika do 220 stopni C. i dopiekam jeszcze 30 minut, polewając w międzyczasie mięso raz lub dwa tłuszczem z dnia naczynia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz