Surówka z sałaty lodowej ze świeżym ogórkiem
Szybka i smaczna surówka z dodatkiem czerwonej cebuli. Taka porcja witamin przyda się teraz każdemu :)
Składniki:
1/4 główki sałaty lodowej
1 niewielka czerwona cebula
pół długiego ogórka (ze skórką)
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego (lub ksylitolu, można zupełnie pominąć)
duża szczypta soli lub więcej - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję na ćwiartki, a następnie każdą w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam do miski. Sałatę dzielę na części, każdą siekam w bardzo cienkie paseczki, dodaję do cebuli. Ogórka przekrajam wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Również przekładam do miski. Dodaję koperek, cukier, sól, olej i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Podaję po 10-15 minutach.
1/4 główki sałaty lodowej
1 niewielka czerwona cebula
pół długiego ogórka (ze skórką)
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego (lub ksylitolu, można zupełnie pominąć)
duża szczypta soli lub więcej - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję na ćwiartki, a następnie każdą w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam do miski. Sałatę dzielę na części, każdą siekam w bardzo cienkie paseczki, dodaję do cebuli. Ogórka przekrajam wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Również przekładam do miski. Dodaję koperek, cukier, sól, olej i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Podaję po 10-15 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz