Karkówka w cebuli z kminem rzymskim
Niekłamaną zaletą tego dania jest fakt, że zrobi Ci się praktycznie samo, z minimalnym nakładem Twojej pracy. To po prostu porządne kawałki mięsa w sosie, tak, dość tłustym sosie, idealne na posiłek zimą. Jest domowe, sycące i pyszne. Rewelacyjnie smakuje z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Składniki:
5-6 kotletów z karkówki wieprzowej, grubości ok. 1,5 cm
2 duże cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (możesz dodać mniej)
1 łyżka suszonych płatków czosnku (lub posiekane w plasterki 2 ząbki)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
ewentualnie woda do podlania
Przygotowanie:
Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso lekko oprószone solą i pieprzem, szybko obsmażam (wystarczy jeśli się lekko zarumieni) z obu stron. Obraną cebulę kroję na pół, a potem na plasterki. Podsmażone mięso na chwilę zdejmuję z patelni, na jej spód wykładam pokrojoną cebulę. Oprószam ją solą i pieprzem, na niej układam plastry mięsa, całość posypuję płatkami czosnku, kminek rzymskim i słodką mieloną papryką. Przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (czas duszenia zależy, jak miękkie mięso lubicie). Pod koniec duszenia dodaję masło. W czasie duszenia powinno wytworzyć się sporo sosu z cebuli, jeśli jest go zbyt mało można dolać odrobinę wrzątku. Na koniec doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję mięso posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
5-6 kotletów z karkówki wieprzowej, grubości ok. 1,5 cm
2 duże cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (możesz dodać mniej)
1 łyżka suszonych płatków czosnku (lub posiekane w plasterki 2 ząbki)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
ewentualnie woda do podlania
Przygotowanie:
Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso lekko oprószone solą i pieprzem, szybko obsmażam (wystarczy jeśli się lekko zarumieni) z obu stron. Obraną cebulę kroję na pół, a potem na plasterki. Podsmażone mięso na chwilę zdejmuję z patelni, na jej spód wykładam pokrojoną cebulę. Oprószam ją solą i pieprzem, na niej układam plastry mięsa, całość posypuję płatkami czosnku, kminek rzymskim i słodką mieloną papryką. Przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (czas duszenia zależy, jak miękkie mięso lubicie). Pod koniec duszenia dodaję masło. W czasie duszenia powinno wytworzyć się sporo sosu z cebuli, jeśli jest go zbyt mało można dolać odrobinę wrzątku. Na koniec doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję mięso posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz