Rolady z kurczaka z serem i musztardą
Niezwykle delikatne i zaskakująco miękkie, bardzo smaczne roladki, w środku z kremowym sosem z sera, cebuli i musztardy.
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 łyżki musztardy miodowej lub innej
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty z papryczek chili (lub 1 łyżeczka posiekanej papryczki)
0,5 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
po 2 plasterki sera (użyłam salami z suszonymi pomidorami bazylią) na 1 roladkę
2 jajka
szczypta soli i pieprzu
1-2 łyżki mąki
panierka panko lub bułka tarta
3-4 łyżki oleju do smażenia
ok. 1/3 szklanki wody do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję bardzo drobno i mieszam z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pastą z papryczki chili, solą, pieprzem i natką pietruszki.
Kotlety rozbijam tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Każdy kotlet smaruję z jednej stony pastą z musztardy, a potem rozkładam na nim po 2 plasterki sera.
Zwijam w roladę.
Tak przygotowane rolady obtaczam w mące. a później w rozmąconym z solą i pieprzem jajku, i na końcu w panierce.
Smażę na głębokiej patelni na złoto z każdej strony - po ok. 2, 3 minuty. Następnie maksymalnie zmniejszam moc palnika, dolewam wodę na dno patelni, przykrywam i duszę 10 do 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz