Filet z kurczaka z ryżem, ananasem i z warzywami
Pyszny, szybki i łatwy obiad, który przygotujesz w pół godziny. Ryż ugotuj w czasie, gdy na patelni będziesz przygotowywać całą resztę.
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości czerwona papryka
3 czubate łyżki kukurydzy z puszki
4 plastry ananasa z puszki
2 ząbki czosnku
pół szklanki wrzątku
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 3-4 łyżki zimnej wody
sól i pieprz do smaku
ugotowany ryż (pół szklanki, ilość przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielką kostkę (ok. 1,5 do 2 cm), podobnie cebulę i paprykę. Plastry ananasa dzielę na 8 części, czosnek grubo siekam. Mięso oprószam solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam mięso i podsmażam je na złoto (mieszam kilka razy). Do podsmażonego mięs dorzucam cebulę, mieszam, smażę przez 5 minut. Następnie dorzucam ananasa, paprykę, czosnek i kukurydzę. Smażę 5 minut bez pokrywki, potem dolewam wrzątek i pod pokrywką duszę 3-4 minuty. W reszcie wody rozprowadzam łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewam zawiesinę na patelnię, mieszam podgrzewając do zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wcześniej ugotowany ryż, jeszcze ciepły, dodaję na patelnię, do gotowej potrawy, jeszcze chwilę podgrzewam razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz