Kotlety z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami
Wspaniałe, tanie kotlety z kaszy gryczanej, które możesz podać tak jak ja - na duszonej cebulce, albo np. z sosem grzybowym.
Składniki:
800 g. ugotowanej kaszy gryczanej (lepsza będzie lekko rozgotowana)
40 g. suszonych kapeluszy grzybów leśnych
1 spora cebula
2 jajka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżka bułki tartej do masy
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
800 g. ugotowanej kaszy gryczanej (lepsza będzie lekko rozgotowana)
40 g. suszonych kapeluszy grzybów leśnych
1 spora cebula
2 jajka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżka bułki tartej do masy
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę przekładam do miski. Grzyby zalewam np. w miseczce wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 10 minut, następnie odcedzam i drobno siekam. Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na 2,3 łyżkach oleju - do zeszklenia i lekkiego zarumienienia. Łączę wszystkie składniki kotletów, ugniatam masę widelcem przez kilka minut (chodzi o to, by kasza się lekko rozgniotła). Formuję niewielkie kotlety, każdy obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron. Kotlety w trakcie smażenia są delikatne, najlepiej je przewracać łopatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz