Szukaj na blogu

Zupa z cukinii z suszonymi grzybami

To zupa głównie z cukinii, ale smak ma przyjemnie grzybowy. Jest pyszna i zdrowa, naturalnie gęsta dzięki dużej ilości warzyw. 
Ugotowałam ją z połowy naprawdę dużej cukinii, takiej na którą czasami brakuje pomysłu. Dużym plusem przy gotowaniu takiej zupy jest fakt, że jest miksowana, więc duże cukiniowe pestki wcale tu nie przeszkadzają - miksujemy wszystko razem!


Składniki:
2 litry wody
2 liście laurowe
mięsna kość na zupę, może też być - jak u mnie - np. wędzone żeberko
zielona cukinia ze skórką, ok. 1-1,2 kg
3 ziemniaki, ok. 400 g.
2 marchewki, ok. 200 g.
2 pietruszki, ok. 200 g.
kawałek selera, ok. 80 g.
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (przed zblendowaniem) + do posypania
suszone grzyby leśne, ok. 30 g.
3 łyżki oleju 
sól i pieprz do smaku
ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Przygotowanie:
Wodę wlewam do garnka, dokładam kość i liście laurowe, pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, dorzucam pokruszone grzyby, wsypuję łyżkę soli i zagotowuję. W międzyczasie cukinię kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam ok. 10 minut na oleju, mieszając. Podsmażoną dodaję do zupy. Gotuję wszystko do miękkości warzyw i mięsa na kości. Wyjmuję liście laurowe, ugotowaną kość - dodaję dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i wszystko blenduję. Dolewam śmietankę, mieszam, dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodatkowo posypuję natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger