Pikantne kulki ziemniaczane
Zostało mi dziś po obiedzie trochę ugotowanych ziemniaków, i zrobiłam z nich pyszne, pikantne kuleczki. Z ok. 400 g. ziemniaków wyszło 20 kuleczek.
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka startego żółtego sera
1 żółtko
1/3 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 żółtko
1/3 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie rozgniatam widelcem z żółtkiem i przyprawami (ma być gładka masa), potem z serem, a na końcu mieszam z mąką. Nabieram po małej łyżeczce masy i formuję kulki. Przygotowane kulki obtaczam w bułce tartej, i smażę na złoto w rondelku z rozgrzanym olejem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz