Szarpańce grzybowe (placki z ziemniaków z suszonymi grzybami)
To łatwe, smaczne i tanie placki ziemniaczane, tyle że nie z surowych, a z gotowanych ziemniaków. Smak nadają im suszone grzyby. Bardzo pasuje do nich sos grzybowy!
Składniki:
600 g. ugotowanych w całości ziemniaków
30 g. suszonych grzybów leśnych
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
2 pełne łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki, ugotowane najlepiej poprzedniego dnia, ścieram na tarce z grubymi oczkami. Grzyby zalewam w miseczce wrzątkiem, przykrywam, odstawiam na 15 minut, po czym odcedzam i drobniutko siekam. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na 2-3 łyżkach oleju, a potem dodaję do niej posiekane grzyby i smażę razem ok. 5 minut (pod pokrywką). Podsmażone grzyby z cebulą przekładam do startych ziemniaków, dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz jajko i przyprawy do smaku, mieszam łyżką (krótko, do połączenia). Dodaję mąkę i ponownie (krótko) mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni (ilość jak do smażenia placków ziemniaczanych). Łyżką nabieram porcje ciasta, przekładam na patelnię, i spłaszczam - najłatwiej zrobić to łyżką pomoczoną w oleju z dna patelni. Smażę na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz