Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli
Taką wersję sałatki z pomidorów i mozzarelli lubię najbardziej. Pieczone pomidory smakują wyśmienicie, a sos który powstaje w czasie pieczenia jest idealny do przyprawienia całości.
Składniki (1-2 osoby):
2 pomidory malinowe, średniej wielkości
szczypta mieszanki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz do posypania (u mnie ziołowa)
ser mozzarella w kulce (125 g.)
kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroję na plastry grubości pół centymetra i rozkładam płasko na dnie blachy (natłuszczonej oliwą lub olejem). Pomidory oprószam przyprawami i blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 15 minut; potem na kilka minut włączam funkcję grilla. W międzyczasie raz polewam pomidory tłuszczem z dna blachy.
Upieczone pomidory pozostawiam na blasze do wystygnięcia.
Mozzarellę kroję w plastry, układam razem z pomidorami na talerzyku. Polewam sosem z pieczenia, ozdabiam całymi lub posiekanymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz