Szukaj na blogu

Ziemniaki pieczone z serem

Ten sposób sprawdziłam dziś na młodych ziemniakach, ale to nie jest jakiś szczególny warunek, żeby ta potrawa była pyszna 😃 Sam sposób jest mega ciekawy, bo najpierw ziemniaki się gotuje, potem lekko spłaszcza, co sprawia, że pękają; i takie właśnie układa się na blaszce, a potem się doprawia wedle uznania, i piecze. Wychodzi z tego przepyszne, chrupiące, ziemniaczane cudo!

 

Składniki:

mniej więcej równe, średniej wielkości ziemniaki

olej

przyprawy, u mnie: sól, wędzona słodka papryka, ostra papryka, sół ziołowa, zioła prowansalskie

tarty ser do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki przygotowuję do gotowania: można je obrać, można porządnie umyć szczoteczką.

Gotuję w osolonej wodzie do miękkości-w całości!

Jeszcze gorące rozgniatam ostrożnie, starając się je spłaszczyć.

Spłaszczone układam na natłuszczonej olejem blaszce i posypuję ulubionymi przyprawami.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ziemniaki aż zaczną się ładnie rumienić - potrwa to ok. 20-25 minut. W międzyczasie raz albo dwa polewam je olejem z dna blaszki.

Pod koniec pieczenia każdy posypuję porcją startego sera i jeszcze przez chwilę zapiekam (ser powinien się ładnie zarumienić).

Podaję gorące.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger