Szukaj na blogu

Gulasz z ciecierzycy z kukurydzą, bakłażanem, pieczarkami i pomidorami

Miałam od dawna ochotę na coś tak pysznego, jak ten warzywny gulasz. Mięciutka soczewica w połączeniu z chrupiącą kukurydzą, do tego aksamitny bakłażan, jędrne pieczarki - smakuje rewelacyjnie.



Składniki na 3 osoby:
500 g. wcześniej ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka wody
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
250 g. pomidorów w kawałkach (puszka)
100 g. koncentratu pomidorowego
140 g. kukurydzy z puszki (odsączonej)
2 średnie bakłażany
pół średniej wielkości czerwonej papryki
10 średniej wielkości pieczarek
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
4 łyżki oleju
do smaku: mielony kmin rzymski, sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę przekładam do garnka, dodaję pół łyżeczki soli, dolewam wodę, dodaję posiekany czosnek i pomidory z kawałkach, zagotowuję. Zmniejszam moc palnika.
W międzyczasie dodaję odsączoną kukurydzę. 
Bakłażany kroję na duże kawałki, odrobinę solę, i na rozgrzanej patelni, na 2 łyżkach oleju, pod przykryciem smażę na mocno rumiany kolor z każdej strony. Bakłażan mocno chłonie tłuszcz, ale nie należy go dolewać (w miarę smażenia bakłażan zmięknie). Podsmażonego przekładam do garnka z ciecierzycą. Na patelnię wlewam pozostały olej, i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. 
Podsmażam ją przez kilka minut do zeszklenia,a potem dodaję grubo pokrojone pieczarki (każda pieczarka na 2 albo 3 części). Oprószam wszystko solą i smażę do zrumienienia. Również przekładam do garnka. Dodaję koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, wstępnie doprawiam do smaku solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Duszę na małym ogniu ok. 30-40 minut, dodaję natkę pietruszki, ewentualnie jeszcze doprawiam.

2 komentarze:

Dawid pisze...

W przepisie brakło cebuli hah W składnikach jest, ale w przepisie już nie

sio-smutki pisze...

Słuszna uwaga - już uzupełniłam ten brak.

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger